Порцелановите фасети се използват по естетични показания – когато пациентът иска промяна във формата и цвета на зъбите, и по терапевтични показания – при големи фотополимерни пломби на предните зъби, при абразия на зъбите. Порцелановите фасети са щадящи конструкции и понякога могат да бъдат поставени дори без изпиляване на зъбите.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ НА ЦЕНТРАЛНИТЕ РЕЗЦИ

Млада пациентка, която желае промяна на формата на горните централни резци. Изработени са две порцеланови фасети на горните централни резци в естествения цвят на пациентката (А2).

Зъботехник: Любомир Филимонов

Порцеланови фасети на централните резци - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
ГИНГИВОПЛАСТИКА И ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Пациентка с асиметричен гингивален контур, която желае корекция на гингивалния контур и порцеланови фасети на горните резци.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Гингивопластика и порцеланови фасети

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:
ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ С ЕСТЕСТВЕН ВИД

Пациентка с фотополимерни фасети, която желае подмяната им с порцеланови фасети. Пациентката желае естествен анатомичен вид на фасетите с цвят, малко по-светъл от естествения цвят на зъбите. Цветът и формата на фасетите наподобяват тези на естествените зъби – по-наситен жълтеникав цвят в областта на шийката на зъбите (А2), преливащ в по-светъл цвят към режещия ръб на зъбите (А1), с характерните мамелони и полупрозрачен режещ ръб, характерен за младите хора. При подготовката на зъбите са отстранени и всички фотополимерни пломби по страничните повърхности на зъбите, поради което в този случай може да се говори  за порцеланови полукоронки.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Порцеланови фасети - краен резултат
Порцеланови фасети - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:
ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ НА ГОРНИТЕ ЗЪБИ

Пациентка с липсващ резец горе вдясно (вляво на снимките). Мястото на липсващия резец е заето от кучешкия зъб. Пациентката идва след неуспешно ортодонтско лечение, което е имало за цел освобождаване на място за резеца и поставяне на имплант. Пациентката желае корекция на усмивката – холивудска усмивка. Изработени са шест порцеланови фасети на горните фронтални зъби в естествения цвят на пациентката (А2).

Зъботехник: Любомир Филимонов

э

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Млада пациентка, която желае порцеланови фасети поради естетични показания (холивудска усмивка). „Холивудските зъби“ са правоъгълни, равни и идеално бели. За постигането на този цвят се използва порцелан с избелен цвят, който е много по-светъл от най-светлия естествен цвят. Пациентката избра избелен (bleach) цвят BL3, който е с 3 тона по-светъл от естествения й цвят (В2).

Зъботехник: Любомир Филимонов

Холивудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат
Холивудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 6:
ГИНГИВОПЛАСТИКА И ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Пациентка с фотополимерни фасети желае желае хирургична корекция на венечна усмивка (гингивопластика) и холивудска усмивка.

Нормално при широка усмивка се вижда част от венеца. При венечната усмивка се разкрива по-голяма част от венеца, което може да се дължи на къса горна устна или разрастване на венеца, който скрива част от коронките на зъбите.

Извършена е хирургична корекция на венечния ръб. Изработени са временни фасети до готовност на постоянните. Зъбите са възстановени с порцеланови фасети с избелен цвят (BL3). Венечният ръб се възстановява окончателно за няколко седмици.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 7:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Млада пациентка, която желае холивудска усмивка – равни и бели зъби с “изкуствен вид”. Пациентката желае най-светлия цвят. (BL1), който е с 4 тона по-светъл от естествения цвят на зъбите й. Желаната усмивка е постигната с помощта на порцеланови фасети и минимално изпиляване на зъбите.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Д-р Мая Живкова

За повече информация за порцелановите фасети можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт