Порцеланови коронки се използват при повишени естетични изисквания, обикновено за предни зъби. Порцелановите коронки най-често се използват при значителни увреждания на предните зъби (когато с естетични фотополимерни пломби не може да се възстанови естетиката) и при смяна на предходни коронки (най-често металокерамични).

Особено предизвикателство е поставянето или смяната на единична порцеланова коронка във видимата област – коронката трябва да възпроизведе точно особеностите на естествените зъби (форма, размер, цвят, полупрозрачност, специфични характеристики на емайла).

Тук са представени няколко случаи на лечение с порцеланови коронки от нашата практика – преди и след.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:

Смяна на металокерамични коронки с порцеланови коронки – преди и след

Млада пациентка със стари неестетични металокерамични коронки на горните предни зъби. Пациентката иска смяна на металокерамичните коронки с порцеланови коронки. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Порцеланови коронки - краен резултат

Преди: Изходно състояние – неестетични безпрагови металокерамични коронки. Коронките са отстранени и е оценено състоянието на зъбните пънчета – витални и здрави, без кариозни разрушения.

Изходно състояние - металокерамични коронкиБезпрагово изпиляване за металокерамични коронки

Лечение: Прагово изпиляване на зъбните пънчета за порцеланови коронки – прагът създава пространство за естестичния материал и ограничава дразнененето на венеца. Готови порцеланови коронки върху работния модел и преди циментиране с полупрозрачнна структура, наподобяваща тази на естествените зъби.

Прагово изпиляване за порцеланови коронкиПорцеланови коронки върху работния модел

Порцеланови коронки върху работния моделПорцеланови коронки върху работния модел

След: Порцеланови коронки – краен резултат.

Порцеланови коронки

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:

Смяна на порцеланови коронки – преди и след

Смяната на единична коронка е специфичен проблем, особено в случаите, когато старата коронка е изработена от друг зъботехник. При смяна на единична коронка се препоръчва смяната и на коронката на симетричния зъб (ако има такава), особено при горни централни резци.

Пациент с фрактура на ръба на порцеланова коронка иска смяна на коронката. Изработени са две нови коронки за двата горни централни резци. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Смяна на порцеланови коронки - счупен порцеланов ръбСмяна на порцеланови коронки - краен резултат

Д-р Мая Живкова

За повече информация за порцелановите коронки можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт