Порцеланови (керамичните) коронки

ПОРЦЕЛАНОВИ КОРОНКИ

Порцелановите коронки се изработват изцяло от порцелан (керамика). Наричат се още керамични коронки или изцялокерамични коронки.

Предимства на порцелановите коронки

  • Много висока естетика
  • Стабилност на естетичните качества
  • Относително висока механична издръжливост
  • Двойна връзка със зъба – механична и химична

Недостатъци на порцелановите коронки

  • Висока цена

Кога да изберем порцеланова коронка?

Порцелановите коронки са оптимално решение в случаите, когато е необходима висока естетика – най-често при възстановяване на предните зъби. Порцеланът може да задоволи и най-високите естетични изисквания на пациентите. Съществуват съвременни порцелани с различни цветове и плътности.

Случай от нашата практика

Холивудска усмивка с порцеланови коронки и фасети

Преди порцеланови фасети Пълна промяна на усмивката - холидувска усмивка с порцелланови фасети и коронки

Пълна промяна на усмивката - холидувска усмивка с порцеланови фасети и коронки - преди и след

Случай от нашата практика

Смяна на металокерамични коронки с порцеланови коронки на предните зъби

Изходно състояние - металокерамични коронкиПорцеланови коронки - краен резултат

Порцеланови коронки върху работния моделПорцеланови коронки върху работния модел

Порцеланови коронки - краен резултат

ЕСТЕТИЧНИ КАЧЕСТВА НА ПОРЦЕЛАНА

Основното предимство на порцелановите коронки е красотата им.

С помощта на порцелан могат да се възпроизведат уникалните особености на зъба – цвят, полупрозрачност, прозрачност, флуоресценция, характерни детайли. Порцеланът е полупрозрачен и пропуска голяма част от светлинните лъчи, както и естествените зъби. Порцелановите коронки и порцелновите фасети имат жизнен и естествен вид.

Металокерамичните коронки имат непрозрачен слой от метал, който спира хода на светлинните лъчи и ги отразява по различен начин – металокерамичните коронки изглеждат по-плътни и непрозрачни от естествените зъби и порцелановите коронки.

Светлинни характеристики на керамика и металокерамика и естествени зъби
Керамични спрямо металокерамични коронки

Порцелановата коронка се изработва изцяло от порцелан и е полупрозрачна. Порцелановите коронки изискват задължително прагово изпиляване на зъба. Металокерамичните коронки могат да имат металокерамичен ръб или керамичен ръб – прагов порцелан.

БИОЛОГИЧНИ КАЧЕСТВА НА ПОРЦЕЛАНА

Порцеланът е инертен материал и не взаимодейства с живите тъкани.

Той е подобен на стъклото – не взаимодейства със слюнката и храните, не се разтваря, не се променя в устата, не променя цвета и структурата си, не предизвиква никакви алергични реакции. Около 10% от хората са алергични към някои съставки на металните сплави за металокерамика, най-често никел. Модерните сплави не съдържат никел и са стабилни към корозионни процеси в устата, но порцелановите коронки са оптимално решение за пациентите с алергия. Порцеланите за керамични коронки не абразират естествените срещулежащи зъби.

ИЗРАБОТВАНЕ НА ПОРЦЕЛАНОВИ КОРОНКИ

Ръчно изработване на порцелановите коронки

Порцелановите коронки се изработват ръчно от зъботехника чрез последователно нанасяне на няколко слоя порцелан с различни характеристики, чрез които се пресъздават особеностите на естествените зъби.

Порцеланови коронки

Компютърни системи за изработване на порцеланови коронки

Съществуват и компютърни системи за фрезоване на коронки от керамични блокчета. След изпиляване и сканиране на зъба компютърната система направлява фрезоването на коронката. Коронката е готова за кратко време и може да бъде поставена веднага. Тъй като тези коронки се изработват от монолитно керамично блокче, естетическите им качества са по-ниски в сравнение с ръчното изработване на коронката. Тези коронки са по-подходящи за задни зъби.

Порцеланови коронки

ИЗДРЪЖЛИВОСТ НА ПОРЦЕЛАНОВИТЕ КОРОНКИ

Съвременните порцелани имат висока издръжливост – 10 и повече години. Порцелановите коронки имат добри механични качества, ако са спазени показанията и противопоказанията за поставянето им.

Порцелановите коронки имат по-ниска механична издръжливост от металните и металокерамичните коронки. Порцелановите коронки са по-подходящи за предни зъби. При задните зъби, които понасят по-големи дъвкателни натоварвания, се препоръчват металокерамични коронки.

ГАРАНЦИЯ И ЦЕНА НА ПОРЦЕЛАНОВИТЕ КОРОНКИ

Цената на порцелановите коронки е по-висока от тази на металокерамичните коронки. Запознайте се с актуалната цена на порцелановите коронки на Естедентал.

Естедентал предоставя гаранция за порцелановите коронки.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за порцелановите коронки можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт