Порцеланови (керамичните) коронки

Порцелановите (керамичните) коронки се изработват изцяло от порцелан (керамика).

 

Основното предимство на порцелановите коронки е красотата им.
С помощта на порцелана могат да се възпроизведат уникалните особености на зъба – цвят, полупрозрачност, прозрачност, флуоресценция, типични детайли. Порцеланът е полупрозрачен и пропуска голяма част от светлинните лъчи, както и естественият зъб. Порцелановите коронки и фасети имат жизнен и естествен вид.

 

Металокерамичните коронки имат непрозрачен слой от метал, който спира хода на светлинните лъчи и ги отразява по различен начин – металокерамичните коронки изглеждат по-плътни и непрозрачни от естествените зъби и порцелановите коронки.

Светлинни характеристики на керамика и металокерамика и естествени зъби
Керамични спрямо металокерамични коронки

 

Порцелановата коронка се изработва изцяло от порцелан. Порцелановите коронки изискват задължително прагово изпиляване на зъба. Металокерамичните коронки могат да имат металокерамичен ръб или керамичен ръб – прагов порцелан.

 

Порцеланът е неутрален към биологичните тъкани
Той е подобен на стъклото – не взаимодейства със слюнката и храните, не се разтваря, не се променя в устата, не променя цвета и структурата си, не предизвиква никакви алергични реакции. Около 10% от хората са алергични към някои съставки на металните сплави за металокерамика, най-често никел. Модерните сплави не съдържат никел и са стабилни към корозионни процеси в устата, но порцелановите коронки са оптимално решение за пациентите с алергия. Порцеланите за керамични коронки не абразират естествените срещулежащи зъби.

 

Порцелановите коронки се изработват ръчно от зъботехника чрез последователно нанасяне на няколко слоя порцелан, чрез които се пресъздават особеностите на естествените зъби.

Порцеланови коронки

 

Съществуват и компютърни системи за фрезоване на коронки от керамични блокчета. След изпиляване и сканиране на зъба компютърната система направлява фрезоването на коронката. Коронката е готова за около 30 минути и може да бъде поставена веднага. Тъй като тези коронки се изработват от монолитно керамично блокче, естетическите им качества са по-ниски в сравнение с ръчното изработване на коронката. Тези коронки са по-подходящи за задни зъби.

Порцеланови коронки

 

Порцелановите коронки имат по-кратка годност от металните и металокерамичните коронки. При задните зъби, които понасят по-големи дъвкателни натоварвания, се препоръчват металокерамичните коронки. Цената на порцелановите коронки е по-висока от тази на металокерамичните коронки.

 

Кога да изберем порцеланова коронка?
Порцелановите коронки са оптимално решение в случаите, когато е необходима висока естетика – най-често при възстановяване на фронталните зъби.

 

Клиничен случай 1:
Лечение на абразия с порцеланови коронки и фасети

Лечение на абразия - изходно състояние на долните зъбиЛечение на абразия с пълна промяна на усмивката

Клиничен случай 2:
Холивудска усмивка с порцеланови коронки и фасети

Холивудска усмивка с порцеланови фасети и коронки - изходно състояниеХоливудска усмивка с порцеланови фасети и коронки - краен резултат

Клиничен случай 3:
Смяна на фрактурирана порцеланова коронка

Смяна на порцеланова коронка - фрактура на ръба на коронкатаСмяна на порцеланова коронка - краен резултат

Д-р Мая Живкова

За повече информация за порцелановите коронки можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт