Поставяне на коронка

 

КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ ВАШЕТО ЛЕЧЕНИЕ?

Коронката се изработва при голямо разрушение на естествения зъб и по естетични показания. Коронката може да се постави върху естествен зъб и върху имплант. Коронката обхваща плътно останалите зъбни тъкани и ги предпазва от допълнително увреждане. Коронка може да се постави при голямо разрушение, голяма пломба, след канално лечение (което е свързано с отслабване на зъба), оцветяване на зъба, неправилна форма и позиция на зъба в зъбната дъга.

Поставянето на коронка се извършва в няколко посещения.

 

Първо посещение: Преглед

В първото посещение се извършва обстоен преглед на зъбите, включително на рентгенови снимки. Обсъждат се желанията и очакванията на пациента.

На този етап се прави избор на коронка:

• Порцеланова коронка – висока естетика, висока цена
• Циркониева коронка – висока естетика, висока цена
• Металкерамична ­­коронка – висока естетика, умерена цена
• Бленд коронка – умерена естетика, ниска цена
• Метална коронка – ниска естетика, ниска цена
• Пластмасова коронка – умерена естетика, ниска цена
• Щифтова коронка – при силно разрушени зъби
• Частична коронка – при запазени зъбни тъкани
• Фасета – при предни зъби
• Мост – при липсващи зъби

Вземат се предварителни отпечатъци.

Когато пациентът желае промяна на формата или големината на зъбите, както и при възстановяване на височината на захапката при абразия на зъбите, зъботехникът прави диагностичен моделаж – восъчен модел на бъдещите коронки/мостове. При единични коронки диагностичен моделаж обикновено не е необходим, тъй като се цели постигане на симетрия със същия зъб от другата страна.

Зъбите, които се нуждаят от коронка, обикновено са силно разрушени и често се налага предварителната им подготовка – канално лечение, обтурация, щифтово изграждане, хирургични манипулации и др.

 

Второ посещение: Подготовка на зъба

Второто посещение обикновено протича в присъствието на зъботехника, който определя цвета и си отбелязва изискванията на пациента. Ако е извършен диагностичен моделаж, на този етап се прави фотополимерен модел на бъдещите зъби в устата на пациента – mock up. Правят се фотографии на изходното състояние на пациента.

Зъбът се изпилява под анестезия. Взема се отпечатък с висококачествен силикон. Изработва се временна коронка за защита на изпилените зъби. Временните коронки се изработват на място от бързополимеризираща пластмаса или фотополимер.

 

Трето посещение: Циментиране на готовата коронка

В третото посещение се сваля временната коронка, зъбът се почиства и се поставя постоянната коронка. На пациента се дава достатъчно време да я огледа и да я одобри. Ако пациентът желае корекции, те се извършват в кабинета или в зъботехническата лаборатория и коронката се циментира след одобрението на пациента.

 

Клиничен случай 1:
Лечение на абразия с порцеланови коронки и фасети

Лечение на абразия - изходно състояние на долните зъбиЛечение на абразия с пълна промяна на усмивката

 

Клиничен случай 2:
Лечение на венечна усмивка с гингивопластика и металокерамични коронки

Гингивопластика и холивудска усмивка с металокерамични коронки - изходно състояниеГингивопластика и холивудска усмивка с металокерамични коронки - краен резултат

 

Д-р Мая Живкова

За повече информация за поставянето на коронка можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт