Оцветяване на зъбите

ПРИЧИНИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Възраст

Зъбите потъмняват с напредване на възрастта в резултат на изтъняване на емайла и натрупване на дефекти, пукнатини и петна. Във възрастта между 20 и 30 години започва жълтеникаво оцветяване на зъбите, а след 40-годишна възраст се появява и кафеникаво оцветяване. С напредване на възрастта избелването на зъбите става все по-трудно.

Цвят на зъбите

Естественият цвят на зъбите варира от жълтеникаво-кафяв до сивкав и става по-интензивен с течение на времето. Като правило жълтеникаво-кафеникавите оцветявания се повлияват по-добре от избелването в сравнение със сивкавите.

Особености на зъбите

Всички зъби притежават известна полупрозрачност. Колкото по-плътна и непрозрачна е структурата на зъбите, толкова по-светли изглеждат зъбите и по-добре се повлияват от избелването.

Хранене

Редовният прием на храни и напитки, съдържащи пигменти – кафе, чай, червено вино, някои плодове и зеленчуци – моркови, боровинки, червено цвекло и други, води до значително оцветяване на зъбите. Храни с висока киселинност, например цитрусови плодове, при редовна консумация водят до разрушение и изтъняване на зъбния емайл и повишена видимост на жълтеникавия дентин.

Тютюнопушене

Никотиновите оцветявания са кафеникави и проникват във вътрешността на зъба.

Медикаменти

Някои медикаменти повлияват зъбната структура. Тетрациклиновите антибиотици, приемани в периода на образуване на зъбите в детството, водят до тъмно-сиви или кафяви оцветявания, които много трудно се отстраняват. Повишеният прием на флуорни препарати води до флуороза, характеризираща се с бели петна по зъбите.

Травма

Травмите на зъбите водят до микроскопични или видими увреждания на емайла. Увреждането на зъбната пулпа може да доведе до розово оцветяване на зъба от отпадните продукти на хемоглобина.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт