Избелване на зъбите в кабинета

ПРЕДИМСТВА НА ОФИСНОТО ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Избелването на зъбите в кабинета е една от най-популярните процедури в естетичната стоматология. Процедурата е сигурна, безболезнена и високоефективна.

Бърз ефект

Системите за кабинетно избелване съдържат висока концентрация избелващо вещество и желаният резултат се постига бързо – за 20 до 60 минути.

Контролирани условия

Избелването на зъбите в кабинета се извършва под контрола на дентален лекар и е най-сигурният начин на избелване. Избелващите вещества за употреба в кабинета съдържат високи концентрации водороден пероксид, който е силен окислител с агресивно действие. Съвременните препарати имат по-висок вискозитет (гъстота), което предотвратява теченето им и проникването им в зъбните тъкани и понижава риска от чувствителност на зъбите и възпаление на венците. Денталният лекар може точно да нанесе препарата върху определени участъци от зъбите и да избегне други. В случай на поява на чувствителност стоматологът може да отстрани препарата от чувствителния зъб и да го третира с неутрализиращо вещество, за да понижи чувствителността му.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ОФИСНОТО ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

По-висока цена

Избелването на зъбите в кабинета е по-скъпо от домашното избелване, въпреки че вече има системи за кабинетно избелване с улеснено приложение, чиято цена се доближава до тази на системите за домашно избелване на зъбите.

ВИДОВЕ ОЦВЕТЯВАНИЯ

Оцветявания, които се повлияват при избелване на зъбите

Съществуват различни видове оцветявания, с различни механизми на засягане на зъбните тъкани. Някои от тях се повлияват добре при офисно избелване на зъбите:

Възрастови оцветявания на зъбите – с напредване на възрастта зъбите потъмняват и добиват жълт, кафеникав или сивкав оттенък; най-ефективно е избелването при жълтеникавите оцветявания.
Оцветявания от храни и напитки – кафе, чай, червено вино, тъмнооцветени плодове и зеленчуци.
Оцветявания от тютюнопушене.

Оцветявания, резистентни на офисно избелване на зъбите

Оцветявания с неорганични вещества – след избелване такива зъби могат да изглеждат дори още по-тъмни на фона на по-белите околни зъби.
Оцветявания в резултат на травма.
Оцветявания в резултат на тетрациклинова терапия по време на образуването за зъба.
Флуороза в резултат на повишен прием на флуориди.

Подходящо ли е офисното избелване на зъбите за вас?

Кабинетното избелване на зъбите е противопоказано при пациенти със следните състояния:

Повишена чувствителност на зъбите и венците. С цел избягване на реакциите на повишена чувствителност вашият дентален лекар може да ви препоръча домашно избелване с карбамиден пероксид с ниска концентрация.
Дълбоки и резистентни оцветявания. Някои оцветявания са резистентни на третиране с пероксид във висока концентрация. При тези случаи стоматологът може да препоръча интензивен режим на домашно избелване или естетично възстановяване на оцветените зъби с бондинг (фотополимер), порцеланови фасети или коронки.
Зъби, които стават по-прозрачни с напредване на възрастта.

КАК ПРОТИЧА ИЗБЕЛВАНЕТО В КАБИНЕТА?

Преди избелването зъбите се почистват от зъбен камък и зъбна плака. Извършва се прецизен преглед на зъбите за установяване на цепнатини и фрактури на емайла, зъбен кариес, възпаление на венците. Избелването може да предизвика възпаление на венеца и повишаване на чувствителността на зъбите при тези състояния. Тези проблеми трябва да бъдат коригирани преди избелването на зъбите.

Определя се цветът на зъбите и се регистрира чрез фотография. Тази фотография е отправна точка при оценката на резултата от избелването.

В устата на пациента се поставя усторазширител, който предпазва устните и бузите от контакт с избелващия препарат и открива зъбите, видими при усмивка. По линията на венеца се нанася специален гел – гингивална бариера, който предпазва венеца от контакт с избелващото вещество. Върху зъбите се нанася избелващият гел, който съдържа водороден пероксид с висока концентрация. Гелът се оставя да действа според препоръките на производителя, обикновено 15-20 минути. След 20 минути избелващият гел се отстранява, извършва се контрол на цвета и при необходимост се нанася нова порция избелващ гел за още 20 минути. Процедурата може да се повтори 3 пъти в рамките на едно посещение. В края на процедурата гелът се почиства, усторазширителят се отстранява, устата се изплаква. Отново се определя цветът на зъбите. Цветът на зъбите може да се избели с 2-3 до 8 степени. Цветът на зъбите търпи промени в следващите дни и се стабилизира след втората седмица.

Ако не е постигнат задоволителен цвят, стоматологът може да назначи повторение на процедурата в допълнително посещение или курс на домашно избелване.

При резистентни оцветявания може да се приложи техника на комбинирано офисно и домашно избелване – дълбоко избелване. При умъртвени зъби може да се използва каналът за зъба за избелване отвътре навън с по-продължително действие.

Случай от нашата практика:

Млад пациент с разстояние между горните централни резци пожела затваряне на разстоянието и избелване на зъбите. С бондинг са изработени композитни (фотополимерни) фасети на горните централни резци в по-светъл цвят, след което е извършено избелване на зъбите в същото посещение. (Кликнете върху снимките, за да ги разгледате в по-голям размер).

Определяне на естествения цвят на зъбите – А1.

Определяне на естествения цвят на зъбите преди избелване на зъбите

Защита на венците.

Защита на венците преди избелване на зъбите

Селективно нанясяне на избелващия гел върху зъбите. Фотополимерните фасети не се избелват.

Избелващ гел върху зъбите

Избелване до постигане на желания цвят от пациента – BL4, който е от групата на избелените цветове и е с 2 тона по-светъл от естествения цвят н зъбите му. В този цвят са изработени и композитните фасети на централните резци.

Определяне на цвета след избелване на зъбите

 

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт