Избелване на зъбите в кабинета

 

Избелването на зъбите в стоматологичния кабинет е една от най-популярните процедури в естетичната стоматология. При него се използва избелващо вещество във висока концентрация при контролирани условия. Процедурата е сигурна, безболезнена и високоефективна.

 

Предимства

Избелването на зъбите в кабинета се извършва под контрола на стоматолог и е най-сигурният начин на избелване. Резултатът е видим и се постига бързо – за 20 до 60 минути.

При настолното избелване се използват високи концентрации водороден пероксид. Съвременните препарати имат по-висок вискозитет (гъстота), което предотвратява проникването им в зъбните тъкани и понижава риска от чувствителност на зъбите и възпаление на венците. При поява на чувствителност стоматологът нанася върху зъбите вещества, понижаващи чувствителността на зъбите.

 

Недостатъци

Избелването на зъбите в кабинета е по-скъпо от домашното избелване. Резултатите от избелването са непредвидими и зависят от възрастта, структурата на зъбите, типа оцветяване. Резултатите от избелването не са стабилни и стоматолозите препоръчват поддържането им.

 

Оцветявания, които се повлияват най-добре при настолното избелване:

• Възрастови оцветявания на зъбите. С напредване на възрастта зъбите потъмняват и добиват жълт, кафеникав или сивкав оттенък. Най-ефективно е избелването при жълтеникавите оцветявания.
• Оцветявания от храни и напитки– кафе, чай, червено вино, тъмнооцветени плодове и зеленчуци.
• Оцветявания от тютюнопушене.

 

Оцветявания, резистентни на избелване в стоматологичния кабинет:

• Резистентни на избелване са оцветяванията с неорганични вещества. След избелване такива зъби могат да изглеждат дори още по-тъмни на фона на по-белите околни зъби.
• Оцветявания в резултат на травма.
• Оцветявания в резултат на тетрациклинова терапия по време на образуването за зъба (тетрациклините се свързват химически с кристалната структура на емайла и дентина).
• Флуороза в резултат на повишен прием на флуориди.

 

Подходящо ли е кабинетното избелване за вас?

Кабинетното избелване е противопоказано при пациенти със следните състояния:

• Повишена чувствителност на зъбите и венците. С цел избягване на реакциите на свръхчувствителност вашият стоматолог може да ви препоръча домашно избелване с карбамиден пероксид с ниска концентрация.
• Дълбоки и резистентни оцветявания. Някои оцветявания са резистентни на третиране с пероксид във висока концентрация. При тези случаи стоматологът може да препоръча интензивен режим на домашно избелване или естетично възстановяване на нарушената естетика с бондинг (фотополимер), порцеланови фасети или коронки.
• Зъби, които стават по-прозрачни с напредване на възрастта.

 

КАК ПРОТИЧА ИЗБЕЛВАНЕТО В КАБИНЕТА?

Преди избелването зъбите се почистват, отстранява се зъбнияг камък и зъбната плака от повърхността им. Извършва се прецизен преглед на зъбите за установяване на цепнатини и фрактури на емайла, зъбен кариес, възпаление на венците. Избелването може да предизвика възпаление на венеца и повишаване на чувствителността на зъбите при тези състояния. Тези проблеми трябва да бъдат коригирани преди избелването на зъбите.

Определя се цветът на зъбите и се регистрира чрез фотография. Тази фотография е отправна точка при оценката на резултата от избелването.

 

Избелване на зъбите

 

В устата на пациента се поставя усторазширител, който предпазва устните и бузите от контакт с избелващия препарат и открива зъбите, видими при усмивка. По линията на венеца се нанася специален гел – гингивална бариера, който предпазва венеца от контакт с избелващото вещество. Върху зъбите се нанася избелващият гел, който съдържа водороден пероксид с висока концентрация, за 15-20 минути. След 20 минути избелващият гел се отстранява, извършва се контрол на цвета и при необходимост се нанася нова порция избелващ гел за още 20 минути. Процедурата може да се повтори три пъти в рамките на едно посещение. В края на процедурата гелът се почиства, усторазширителят се отстранява, устата се изплаква. Определя се цветът на зъбите. Цветът на зъбите може да се избели с 2-3 до 8 степени. Цветът на зъбите търпи промени в следващите дни и се стабилизира след втората седмица.

Ако не е постигнат задоволителен цвят, стоматологът може да назначи повторение на процедурата в допълнително посещение или курс на домашно избелване.

При резистентни оцветявания се прилага техника на комбинирано домашно и настолно избелване – дълбоко избелване.

 

Избелване на зъбитеИзбелване на зъбитеИзбелване на зъбитеИзбелване на зъбите

 

 

Избелване на зъбите

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт