Профилактична стоматология

Профилактичната стоматология има за цел поддържане на здравето на зъбите и венците  чрез редовни профилактични прегледи и редовно професионално почистване на зъбите от зъбна плака и зъбен камък.

 

Разрушенията на зъбите водят до възпаление и увреждания на венеца и костта, които са  необратими. Колкото по-рано бъде диагностицирано едно заболяване на зъбите (зъбен кариес) или венците (гингивит), толкова по-ефективно, по-консервативно, по-бързо и по-евтино е лечението на заболяването.

Първичната профилактика е недопускане на развитие на заболявания и се основава на начина на живот – грижа за чистотата на зъбите и устната кухина, редовни профилактични прегледи, избягване на определени храни и напитки, правилно хранене, флуорна профилактика.

Вторичната профилактика се състои в отстраняването на зъбната плака и зъбния камък от зъбите, когато вече са натрупани, особено под венеца, с което се отстранява и възпалението на венеца (гингивит), както и своевременно лечение на всички настъпили заболявания, за да се спре прогресията им до по-сериозни.

Професионалната хигиена се извършва от стоматолог и поне веднъж на всеки 6 месеца за отстраняване на зъбна плака и камък, които се образуват дори при перфектна хигиена от страна на пациента. Хигиената се извършва с ръчни и ултразвукови инструменти, с които се отстранява зъбният камък и плаката, след което зъбите се полират с гумичка и абразивна паста.

 

Естедентал предлага следните профилактични и лечебни услуги:

Контролни прегледи на зъбите и венците
Професионално почистване на зъбите
Силанизиране
Лечение на гингивит
Лечение на пародонтит (пародонтоза)
Шиниране на зъбите
Хирургична корекция на венеца

Д-р Мая Живкова

За повече информация за профилактиката, хигиената и лечението на гингивалните заболявания можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт