Гингивит

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Избелването на зъбите е сигурна процедура, когато се спазват препоръките и индикациите. Понякога обаче избелването на зъбите е свързано с известни странични ефекти. Такива са:

Повишена чувствителност на зъбите

Избелването на зъбите може временно да повиши чувствителността на зъбите към допир, топло и студено. Появата на зъбна чувствителност е по-вероятна при използване на избелващи вещества в по-високи концентрации. Най-висок е рискът при пациентите с гингивални рецесии, значими пукнатини и фрактури на зъбите, дефектирали пломби, както и при пациентите, които по принцип имат чувствителни зъби.

Повишената чувствителност на зъбите продължава един-два дни, но в много редки случаи може да продължи и до месец. Препоръчва се използване на зъбна паста с калиев нитрат за чувствителни зъби.

Възпаление на венеца

При някои пациенти след избелването се развива възпаление на венците, което се дължи на високите концентрации на пероксидния агент или прекия му контакт с венеца. Възпалението на венеца обикновено отзвучава за няколко дни след прекъсването на процедурите или при понижение на концентрацията на пероксида.

Нужда от смяна на налични пломби и коронки

Пломбите, фасетите и коронките не променят цвета си под действие на избелващото вещество и стават по-тъмни на фона на избелените зъби, което налага смяната им.

Няма степен на избелване на зъбите, при която зъбите да започнат да изглеждат неестествено бели. Дори зъбите с най-светли естествени цветове могат да се избелят допълнително – до т.нар. избелени (блийч) цветове. За тези цветове се използват специални разцветки.

Обсъдете предварително с вашия дентален лекар очакваните ефекти и възможните странични ефекти, свързани с избелването на зъбите във вашия случай.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт