Щифтовото изграждане е предвидено за зъби с големи разрушения на естествената коронка и здрав корен, с достъпни коренови канали и добре проведено канално лечение.

Съществуват различни методи за щифтово изграждане – с фабричен щифт, с щифт от фибростъкло, с лято щифтово пънче (пинлей)  и с лята щифтова коронка.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПРЕДНИ ЗЪБИ С ЩИФТОВИ КОРОНКИ

Пациент с изцяло разрушени горни странични резци. След проведено канално лечение зъбите са възстановени с металокерамични коронки с лят щифт и прагов порцелан за повишена естетика. Кариесите на централните резци са възстановени с фотополимер.

Зъботехник: Любомир Филиминов

Металокерамични коронки с щифт

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЪВКАТЕЛЕН ЗЪБ С ЩИФТОВА КОРОНКА

Пациент с масивно разрушение на зъбната коронка на долния втори предкътник поради кариозен процес, засягащ и пулпата (пулпит). Проведено канално лечение и възстановяване с металокерамична щифтова коронка. Всички здрави структури на зъба са запазени, тъй като границата им не попада във видимата област при усмивка и не нарушава естетиката. Коронката е изработена с метален ръб, който осигурява минимално дразнене на венеца и венечно здраве и се предпочита при задните зъби.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Щифтова коронка металокерамика

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С ЕДНОЧАСТОВО ЩИФТОВО ПЪНЧЕ И МЕТАЛОКЕРАМИЧНА КОРОНКА

Пациент с абразия в напреднал стадий. Резците са абразирани до прозиране на пулпата и силно чувствителни. Пациентът има липсващи дъвкателни зъби и желае възстановяване на всички зъби с металокерамика и възстановяване на височината на захапката. Фронталните зъби са девитализирани и за изработени лети щифтови пънчета, които компенсират загубените тъкани на зъбната коронка. Изработени са отделни коронки на предните зъби (винаги се предпочитат отделни коронки, когато е възможно) и мостове на дъвкателните зъби.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Лечение на абразия с металокерамични мостове и коронки - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ С ДВУЧАСТОВО ЩИФТОВО ПЪНЧЕ И МЕТАЛОКЕРАМИЧНА КОРОНКА

Двучастовото щифтово пънче се изработва при многокоренови зъби (кътници и предкътници), когато е необходима допълнителна задръжка в повече от един канал и каналите не са успоредни.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за щифтовите изграждания можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт