Венечна (гингивалната) усмивка

ВЕНЕЧНА УСМИВКА

Венечна усмивка (гингивална усмивка) представлява разкриване на венеца на горната челюст при усмивка.

Причините за гингивалната усмивка са свързани с индивидуални особености на пациента – твърде къса горна устна, прекомерно развит и удължен горночелюстен костен гребен, хипертрофия на венеца, твърде подвижна горна устна (която лесно се придвижда при усмивка), износване на зъбите, придвижване надолу заедно с костта и венеца; в този случай зъбите изглеждат къси и квадратни; прекомерно израстване на зъбите и прекомерно развитие на венците; дишане с отворена уста.

КОРЕКЦИЯ НА ВЕНЕЧНА УСМИВКА

Гингивопластика

Гингивопластика е хирургичната корекция на венеца. Тя се извършва за отстраняване на хипертрофирали и увредени тъкани и за възстановяване на симетрията на венечния контур. Гингивопластиката води до удължаване на клиничните коронки на зъбите. Гингивопластиката не налага естетично възстановяване на зъбите, ако зъбите са здрави. Ако зъбите имат естетични проблеми, фасетите са добро решение.

Случай от нашата практика:

Гингивопластика на горен централен резец и възстановяване с порцеланови фасети

Преди порцеланови фасети - асиметричен гингивален контур, неправилно подредени зъби и дефектирали пломби Порцеланови фасети на централните резци след гингивопластика - краен резултат

Порцеланови фасети на централните резци след гингивопластика - преди и след

Случай от нашата практика:

Хирургична корекция на венечна усмивка и холивудска усмивка

Венечна усмивкаПълна промяна на усмивката с гингивопластика и порцеланови фасети (холивудска усмивка)- краен резултат

Пълна промяна на усмивката с гингивопластика и порцеланови фасети (холивудска усмивка) - преди и след

Разгледайте още случаи на хирургична корекция на венеца →

Други подходи

Други терапевтични възможности, особено при по-изразени форми на венечна усмивка, са терапия с ботокс, ортодонтско лечение, хирургична корекция на горната устната и горната челюст.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за гингивалната усмивка можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт