Зъбен кариес

ЗЪБЕН КАРИЕС

Зъбен кариес е разрушението на твърдите тъкани на зъба – емайл и дентин. Лечението на зъбния кариес се състои в почистване на увредените тъкани и запълване на дефекта с изкуствен материал – пломба (обтурация).

ВИДОВЕ ЗЪБЕН КАРИЕС

Кариесът се развива в няколко етапа: стадий на деминерализация на емайла (1), повърхностен кариес (2), среден кариес (3) и дълбок кариес (4). Колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-лесно и безболезнено е неговото лечение.

 

Зъбен кариес

ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗЪБЕН КАРИЕС

Причините за развитието на зъбния кариес са много – свързани с генетични фактори и с начина на живот.

За развитието на зъбен кариес допринася лошата хигиена и храненето с богати на захар и киселини храни. Приемът на храна, богата на въглехидрати и захар, повишава риска за развитие на кариес. Бактериите разграждат въглехидратите в устата и образуват киселини. Ако хигиената не е добра, продължителността на действие на киселините се удължава. Киселините, образувани при разграждане на храната, започват да атакуват емайла на зъбите около 20 минути след приема на храната.

Зъбният кариес се развива продължително време – месеци и години; рядко процесът е бърз. Обикновено е безболезнен и може да достигне значителни размери, особено във вътрешността на зъба. Дълбокият кариес често засяга пулпата на зъба – пулпит.

СИМПТОМИ НА ЗЪБНИЯ КАРИЕС

Най-важният симптом на зъбния камък е болката при прием на сладки, горещи или студени храни и напитки. Болката обаче може да се появи едва при напреднало състояние на кариеса. Кариeсът може да е видим и да нарушава естетиката. Повечето зъбни кариеси се откриват рано при рутинен преглед.

Сериозно усложнение на кариеса може да бъде зъбният пулпит, гангрена, периодонтит, абсцес. Инфекцията може да се разпространи от зъба към костта около него.

Плаката и камъкът възпаляват венеца и водят до възпаление на венеца – гингивит.

ПРОФИЛАКТИКА НА ЗЪБНИЯ КАРИЕС

Най-добрият начин за предотвратяване на кариеса е добрата хигиена – ефективно почистване на натрупаната зъбна плака и камък.

Препоръчва се миене на зъбите поне два пъти дневно. Използването на зъбна паста с флуориди е полезно, тъй като те осигуряват протекция на зъба от киселините.

Препоръчва се и почистване на междузъбните пространства с конец и обилното изплакване на устата след хранене, особено след прием на лепливи храни.

Важно е и провеждането на регулярен контролен преглед при стоматолог – поне веднъж а 6 месеца.

За съжаление дори качествената хигиена не предотвратява натрупването на бактерии и бактериални продукти в областите, които се недостъпни за почистване с четка и конец. Затова професионалното почистване на зъбите от стоматолог е задължително.

ЛЕЧЕНИЕ НА ЗЪБНИЯ КАРИЕС

Ако зъбът е увреден от кариес, терапията е насочена към ограничаване на процеса.

Лечение на начален кариес (бяло петно)

Кариесът започва със загуба на минерални соли и в началото органичната матрица на емайла е запазена. Началният кариес изглежда като бяло непрозрачно петно (но не всяко бяло петно е кариес). В този етап – стадий на деминерализация, може да бъде предотвратено разрушаването на емайла чрез реминерализация. Реминерализацията се извършва с помощта на специални препарати за професионална дентална употреба, съдържащи минерални соли.

Начален кариес, образуван около брекети поради затрудненото почистване на зъбните повърхности за продължителен период от време

Лечение на напреднал кариес (с образувана кухина)

Когато бъде разрушена органичната матрица на емайла, процесът става необратим. Разрушената тъкан не може да се възстанови, а трябва да се почисти напълно и кухината да се запълни със стоматологичен материал – пломба (обтурация). Кариесът може да се възстанови с пломба от пластичен материал или с инлей.

Дълбокият кариес може да засегне и пулпата – пулпит. Лечението на пулпита е кореново лечение на каналите.

Случай от нашата практика:

Лечение на всички кариеси в едно посещение

Преди саниране на устната кухина Саниране на зъбите в едно помещение

Д-р Мая Живкова

За повече информация за зъбния кариес можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт