Търсене
 

Зъбен мост

Зъбният мост възстановява липсващи зъби. Зъбите, съседни на липсващия зъб, се изпиляват за коронки и носят липсващия зъб – те се наричат мостоносители.

За мостоносителите важат същите правила, както и за отделните коронки. Изкуственият зъб, който замества липсващия зъб, се нарича мостово тяло. Мостът може да е естетичен – от металокерамика, прес-керамика, цирконий, фотополимер, или полуестетичен – бленд-металокерамика, или неестетичен – от метал.

 

 

Фотополимерен (адхезивен) мост
Адхезивният мост е особен вид мост, при който зъбите не се изпиляват. Изкуственият зъб се изработва от фотополимер и се залепва към съседните здрави зъби. Този мост се изработва при специални индикации, най-често при предни зъби. Предимство е запазване на съседните зъби. Недостатък и по-малката му здравина в сравнение с останалите мостове.

 

 

 

Металокерамичен мост
Металокерамичните мостове се използват за възстановяване на липсващи предни и задни зъби. Те са естетични, здрави и стабилни и имат относително ниска цена. Металокерамичният мост може да възстанови множество липсващи зъби.

Клиничен случай:
Саниране на устата с металокерамични мостове

 

Порцеланов мост
Мостовете от прес-керамика се използват за възстановяване на единични предни зъби. Те имат висока естетика и висока цена.

 

Циркониев мост
Мостовете от цирконий (както популярно се нарича циркониeвият оксид) са здрави и естетични, цената им е висока. Подходящи са за възстановяване на липсващи предни и задни зъби.

Клиничен случай:
Циркониев мост

 

Бленд-металокерамичен мост
Бленд-металокерамичните мостове са метални мостове, при които само видимите повърхности на зъбите са покрити с керамика. Те са здрави, с приемлива естетика и ниска цена. Те са добър вариант при задни зъби, при пациенти, които нямат високи естетични изисквания, и при ограничен бюджет.

Клиничен случай:
Бленд-металокерамичен мост

 

Метален мост
Металните мостове имат ниска естетика и ниска цена. Те са здрави и дълготрайни и могат да се използват за възстановяване на задни зъби и при ограничен бюджет.