Оцветяване на зъбите

Промяната на цвета на зъбите може да засяга вътрешната им структура или тяхната външна повърхност.  Причините за преоцветяването на зъбите са различни, както и лечението им.

 

ВЪНШНИ ОЦВЕТЯВАНИЯ НА ЗЪБИТЕ

Външните оцветявания представляват налепи и петна по зъбните повърхности, които се дължат на употребата на цветни вещества – напитки (кафе, чай, вино), храни, пушене. Тези оцветявания се отстраняват лесно при професионално почистване на зъбите с ултразвук и дентални пасти с различна абразивност в зависимост от упоритостта на петната. Някои петна могат да проникнат през увредения емайл и в дентина; те се отстраняват трудно, ако не се вземат навременни мерки.

Външно оцветяване на зъбите
Външно оцветяване на зъбите

 

ВЪТРЕШНИ ОЦВЕТЯВАНИЯ НА ЗЪБИТЕ

Вътрешните оцветявания засягат дълбоките тъкани на зъба. Те се дължат на различни фактори – кариес, травма, прием на лекарства (тетрациклини) по време на образуването на зъба, повишен прием на флуориди, стареене. Вътрешните оцветявания се повлияват по-трудно от външните, но със съвременните избелващи системи за продължително домашно избелване под контрола на стоматолог отстраняването им стана възможно. Ако избелването не е възможно, съществуват алтернативи за естетично възстановяване, например фасети.

Белите “тебеширени” петна се дължат на загуба на минерали и образуване на микроскопични кухини в емайла на зъба. поради различния коефециент на пречупване те изглеждат матови и бели. Бялото петно може да представлява кариес в начален стадий – на тови етап е възможно лечението му чрез реминерализация. Бели петна са характерни и за някои нарушение на образуването на зародишите на зъбите. Съществуват системи за възстановяване на вида на зъба без изпиляването на петното.

Зъбен кариес - бяло петно
Зъбен кариес – “бяло петно”

 

Флуороза
Флуороза

 

След провеждане на канално лечение зъбната тъкан остава без основния си източник на кръвоснабдяване – зъбната пулпа, и променя цвета си. Девитализираните зъби са по-тъмни, сивеещи или кафенеещи. Някои пасти за запълване на зъбните канали допълнително оцветяват зъбната тъкан – напр. розово оцветяване при формалинрезорциновите пасти. Тези оцветявания се поддават в различна степен на избелване.

Промяна на цвета след канално лечение
Промяна на цвета след канално лечение

 

Тетрациклините, приемани по време на развитието на зародишите на млечните и постоянните зъби, се включват в техния метаболизъм и водят до до сивкави оцветявания, които са много упорити на избелване. Терапевтична възможност в тези случаи са фасетите.

Тетрациклиново оцветяване на зъбите
Тетрациклиново оцветяване на зъбите

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт