Бруксизъм

БРУКСИЗЪМ

Бруксизмът е състояние, при което пациентът несъзнателно стиска или скърца със зъби през деня или през нощта по време на сън.

Леките форми на бруксизъм не изискват лечение. По-тежките форми на бруксизъм водят до заболявания на долночелюстната става и мускулите, главоболие, абразия и травма на зъбите, нарушения на захапката и други проблеми.

СИМПТОМИ НА БРУКСИЗЪМ

Бруксизмът се проявява с някои или всички от следните симптоми:

  • Стискане и скърцане със зъби
  • Износване на зъбите (атриция) – зъбите са с изравнени повърхности, фрактури, отчупени ръбове и понижена височина
  • Повишена чувствителност на зъбите поради разрушение на емайла им и травма на пародонта
  • Отпечатъци на зъбите върху езика
  • Болка в областта на ставата
  • Болка в дъвкателните мускули
  • Главоболие

Ако забележите  един или повече от тези симптоми, потърсете помощ от специалист.

Бруксизмът може да се дължи на много фактори. Често се наблюдава при компетитивни и хиперактивни личности, в моменти на повишен стрес, при силни емоции – тревожност, гняв, напрежение. Бруксизмът може да бъде свързан и с други проблеми като нарушения на съня, стомашни заболявания, болест на Паркинсон. Бруксизмът може да е страничен ефект и от терапията с някои медикаменти (антидепресанти).

ЛЕЧЕНИЕ НА БРУКСИЗЪМ

Леките случаи на бруксизъм не изискват лечение. Ако бруксизмът води до функционални нарушения и травма на зъбите и челюстта, лечение е необходимо. Най-важно в лечението на бруксизма е да бъде отстранена причината.

Лечението на бруксизма най-често е комплексно.

Шини за бруксизъм

Шините за бруксизъм се изработват така, че да държат зъбите разделени и да предотвратят търкането между тях и допълнителното износване. Шината променя захапката и мускулния тонус и в някои случаи това води до прекратяване на патологичния рефлекс. Шините се изработват от пластмаса/силикон и покриват и двете зъбни редици.

шини за брексизъм

Корекция на захапката

Корекция на захапката е необходима, когато има основания да се смята, че бруксизмът се дължи на отклонения в подреждането на зъбите.

Психотерапия

Причините за бруксизма често са психологически. В тези случаи може да се наложи провеждането на психологична терапия за овладяване на стреса. Ако причината за бруксизма е нарушение на съня, се налагат специални изследвания на съня и специална терапия.

Медикаментозна терапия

За лечение на бруксизъм се използват и някои медикаменти, но терапията не е напълно ефективна. За ограничен период от време могат да се приемат мускулни релаксанти.

Протетична терапия

Протетична терапия е наложителна, когато бруксизмът е довел до постоянни изменения в зъбите, челюстите, долночелюстната става, дъвкателните мускули. Целта на протетичната терапия е да възстанови нормалната анатомия и функция на дъвкателния апарат – височина на захапката, морфология на зъбите, нормална функция на ставата и дъвкателните мускулите, естетиката. Протетичното лечение на бруксизма се състои във възстановяването на височината на зъбите и повдигане на захапката.

Случай от нашата практика:

Възстановяване на абразирани зъби и повдигане на захапката 

Абразия на зъбите и понижение на захапкатаФотополимерни овърлеи за повдигане на захапката

Фотополимерни фасети за възстановяване на абразирани зъби

Повдигане на захапката и фотополимерни фасети

Разгледайте още случи на възстановяване на абразирани зъби →

Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на бруксизма можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт