Профилактична стоматология

ПРОФИЛАКТИКА НА БОЛЕСТИТЕ НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

Профилактичната стоматология има за цел да поддържа здравето на зъбите и венците чрез редовни профилактични прегледи и редовно професионално почистване на зъбите от зъбна плака и зъбен камък.

Разрушенията на зъбите водят до възпаление и увреждания на венеца и костта, които са  необратими. Колкото по-рано бъде диагностицирано едно заболяване на зъбите (зъбен кариес) или венците (гингивит), толкова по-ефективно, по-консервативно, по-бързо и по-евтино е лечението на заболяването.

Първична профилактика

Първичната профилактика е предотвратяване на заболявания и се основава на начина на живот – грижа за чистотата на зъбите и устната кухина, редовни профилактични прегледи, избягване на определени храни и напитки, правилно хранене, флуорна профилактика.

Вторична профилактика

Вторичната профилактика се състои в навременно лечение на вече възникнали заболявания и предотвратяване на допълнителни усложнения. Тя включва отстраняването на зъбната плака и зъбния камък от зъбите, когато вече са натрупани, особено под венеца, с което се отстранява и възпалението на венеца (гингивит), както и своевременно лечение на всички настъпили заболявания, за да се спре прогресията им до по-сериозни.

ПРОФЕСИОНАЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Професионалната хигиена се извършва от стоматолог и поне веднъж на всеки 6 месеца за отстраняване на зъбна плака и камък, които се образуват дори при перфектна хигиена от страна на пациента. Извършва се преглед на зъбите, венеца и меките тъкани. Хигиената се извършва с ръчни и ултразвукови инструменти, с които се отстранява зъбният камък и плаката, след което зъбите се полират с Airflow, гумички и абразивни пасти.

ПРОФИЛАКТИЧНИ И ЛЕЧЕБНИ УСЛУГИ ОТ ЕСТЕДЕНТАЛ

Контролни прегледи на зъбите и венците
Професионално почистване на зъбите
Силанизиране
Лечение на гингивит
Лечение на пародонтит (пародонтоза)
Шиниране на зъбите
Хирургична корекция на венеца

Д-р Мая Живкова

За повече информация за профилактиката, хигиената и лечението на гингивалните заболявания можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт