Металокерамичните коронки се използват за възстановяване на зъби с големи разрушения на короната и/или корена на зъба. Металокерамичните коронки са най-често използваните в клиничната практика поради високата им естетика и относително ниската им цена. В областта на фронталните зъби се предпочитат коронки от металокерамика с прагов порцелан или коронки от чиста керамика, които имат по-висока естетика и по-висока цена.

Зъби, при които клиничната коронка е разрушена напълно, но имат здрав корен с добре проведено канално лечение, могат да бъдат възстановени с щифтови коронки.

В Естедентал се предлага само прагово изпиляване на зъбите за коронки и мостове. Праговото изпиляване има множество предимства за венеца, костта и самия зъб.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
МЕТАЛОКЕРАМИЧНИ КОРОНКИ С ЩИФТ ЗА ПРЕДНИ ЗЪБИ

Пациент с изцяло разрушени горни странични резци. След проведено канално лечение зъбите са възстановени с металокерамични коронки с лят щифт и прагов порцелан за повишена естетика. Кариесите на централните резци са възстановени с фотополимер.

Зъботехник: Любомир Филиминов

Металокерамични коронки с щифт

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
ЩИФТОВА МЕТАЛОКЕРАМИЧНА КОРОНКА ЗА ДЪВКАТЕЛЕН ЗЪБ

Пациент с масивно разрушение на зъбната коронка на долния втори предкътник поради кариозен процес, засягащ и пулпата (пулпит). Проведено канално лечение и възстановяване с металокерамична щифтова коронка. Всички здрави структури на зъба са запазени, тъй като границата им не попада във видимата област при усмивка и не нарушава естетиката. Коронката е изработена с метален ръб, който осигурява минимално дразнене на венеца и венечно здраве и се предпочита при задните зъби.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Щифтова коронка металокерамика

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:
КОРЕКЦИЯ НА ВЕНЕЧНА УСМИВКА И ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Пациентка, която желае корекция на венечната усмивка и холивудска усмивка с металокерамични коронки. Пациентката пожела да не се вижда венеца при усмивка. Извършен бе анализ на диагностични модели на оклузията и лицев анализ. На пациентката бяха предложени няколко лечебни варианта и избраният от нея вариант бе възпроизведен чрез фотополимерен модел (mock-up). Извършена бе пластика на венеца и бяха поставени металокерамични коронки с естествения цвят на зъбите на пациентката (А1). Пълно възстановяване на венеца настъпи за около месец.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Гингивопластика и холивудска усмивка д металокерамични коронки - завършена усмивка

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:
ЛЕЧЕНИЕ НА АБРАЗИЯ С МЕТАЛОКЕРАМИЧНИ КОРОНКИ И МОСТОВЕ

Пациент с абразия в напреднал стадий. Резците са абразирани до прозиране на пулпата и силно чувствителни. Пациентът има липсващи дъвкателни зъби и желае възстановяване на всички зъби с металокерамика и възстановяване на височината на захапката. Фронталните зъби са девитализирани и за изработени лети щифтови пънчета, които компенсират загубените тъкани на зъбната коронка. Изработени са отделни коронки на предните зъби (винаги се предпочитат отделни коронки, когато е възможно) и мостове на дъвкателните зъби. На пациента е препоръчано да носи назъбна шина за протекция на конструкциите по време на сън.

Абразията на зъбите (правилният термин е атриция) представлява износване на зъбите, което се дължи на междузъбните контакти. Атрицията започва от ръбовете на зъбите и дъвкателните повърхности и обикновено прогресира с времето. Атрицията е нормален процес, който се наблюдава с напредване на възрастта. Когато протича в млада възраст и с висока скорост, процесът е патологичен и изисква дентална интервенция. Атрицията често се дължи на стискане и триене на зъбите по време на сън (бруксизъм). Тя води до загуба на емайла, оголване на дентина, повишена чувствителност и дори до достигане на пулпата и развитие на пулпит. Тъй като зъбните тъкани не регенерират, лечението на атрицията е само протетично – чрез овърлеи или коронки.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Лечение на абразия

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:
МЕТАЛОКЕРАМИЧЕН МОСТ

Пациентка с липсващ втори предкътник и първи кътник. Дефектът е възстановен с 4-членен металокерамичен мост с прагов порцелан.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Металокерамичен мост

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 6:
ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЪВКАТЕЛНИТЕ ЗЪБИ С МЕТАЛОКЕРАМИЧНИ МОСТОВЕ

Пациент с множество липсващи дъвкателни зъби и запазени фронтални зъби. Изработени са металокерамични мостове в областта на дъвкателните зъби.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 7:
БЛЕНД-МЕТАЛОКЕРАМИЧЕН МОСТ

Пациент с липсващ предкътник и кътник (5 и 6 зъб), възстановени с бленд-керамичен мост.

Бленд-металокерамичните конструкции представляват метални коронки и мостове, които имат порцеланово покритие само във видимата област. Подходящи са за задни зъби и цената им е по-ниска от тази на металокерамичните коронки.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Д-р Мая Живкова

За повече информация за металокерамичните коронки и мостове можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт