Металокерамични коронки и мостове се използват за възстановяване на зъби с големи разрушения и липсващи зъби. Металокерамичните коронки са най-често използваните в клиничната практика поради високата им естетика и относително ниската им цена. В областта на фронталните зъби се предпочитат коронки от металокерамика с прагов порцелан или коронки от чиста керамика, които имат по-висока естетика и по-висока цена.

Зъби, при които клиничната коронка е разрушена напълно, но имат здрав корен с добре проведено канално лечение, могат да бъдат възстановени с щифтови металокерамични коронки.

В Естедентал се предлага само прагово изпиляване на зъбите за коронки и мостове. Праговото изпиляване има множество предимства за венеца, костта и самия зъб.

Със съвременната металокерамика могат да се създават напълно реалистични възстановявания на естествените зъби. При изработването на металокерамични конструкции винаги се имат предвид и желанията на пациента за цвят и форма на зъбите. Някои пациенти желаят естествено изглеждащи зъби, а други желаят по-светли и подредени (“холивудски”) зъби.

Тук са представени няколко клинични случаи на металокерамични коронки и металокерамични мостове – преди и след лечението.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:

Металокерамични коронки на предни зъби – преди и след

Млад пациент с разрушени горни странични резци. Проведено е канално лечение и страничните резци са възстановени с високоестетични металокерамични щифтови коронки. Кариесите на централните резци са възстановени с естестични фотополимерни пломби. С фотополимер е коригиран и режещият ръб на десния централен резец (вляво на снимката) за възстановяване на симетрията на усмивката. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Металокерамични щифтови коронки на горните странични резци – краен резултатПреди: Разрушени горни странични резци. Готови металокерамични коронки на работния модел.

Преди металокерамични щифтови коронки – разрушени горни странични резци със здрави корениМеталокерамични щифтови коронки на работния модел

След: Металокерамични коронки на страничните резци и бондинг на централните резци.

Металокерамични щифтови коронки

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:

Възстановяване на абразирани и липсващи зъби с металокерамични коронки и мостове – преди и след

Пациент с напредвала абразия на резците и липсващи дъвкателни зъби. Предните зъби са възстановени с лети щифтови пънчета и металокерамични коронки с прагов порцелан, а задните зъби – с металокерамични мостове. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Лечение на абразия с металокерамични коронки и мостове - краен резултат

Преди: Абразия на зъбите и липсващи дъвкателни зъби.

Лечение на абразия на зъбите - изходно състояние и диагностичен моделажЛечение на абразия - подготовка на абразираните зъби за щифтово изграждане с щифтови пънчета и металокерамични коронки

Лечение: Възстановяване на предните зъби с лети щифтове пънчета и металокерамични коронки. Възстановяване на задните зъби с металокерамични мостове. Коронките на последните зъби (мъдреци) са изработени от метал, за да се избегне преизпиляването на зъбите и да се запази виталитетът им.

Лечение на абразия - възстановяване с металокерамични коронки Лечение на абразия - възстановяване с лети щифтови пънчета и металокерамични коронки

Лечение на абразия - възстановяване на дъвкателните зъби с металокерамични мостове Металокерамични мостове и коронки на работния модел
След: Краен резултат.

Лечение на абразия

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:

Металокерамичен мост на предни зъби – преди и след

Пациент с разрушени и липсващи горни предни зъби. Изработен е 5-членен металокерамичен мост с прагов порцелан. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Преди поставяне на металокерамичен мостМеталокерамичен мост на предни зъби на работния моделМеталокерамичен мост на предни зъби - краен резалтат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:

Металокерамичен мост на дъвкателни зъби – преди и след

Пациентка с липсващи долни предкътник и кътник. Дефектът е възстановен с 4-членен металокерамичен мост с прагов порцелан. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Металокерамичен мост на работния моделМеталокерамичен мост на работния моделМеталокерамичен мост - краен резалтат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:

Смяна на металокерамични коронки – преди и след

Млада пациентка, която желае смяна на стари металокерамични коронки на горните резци. Старите коронки са отстранени, зъбните пънчета са изпилени прагово и са изработени нови металокерамични коронки с прагов порцелан. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Преди и след лечението.

Смяна на металокерамични коронки – преди лечениетоСмяна на металокерамични коронки – след лечението

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 6:

Металокерамичен мост и фотополимерни фасети – преди и след

Пациентка с металокерамични коронки на резците и подготвени за мост странични зъби пожела завършване на работата, започната от друг дентален лекар. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Металокерамични коронки на резците и изпилени за мост странични зъби. Извършено е прагово изпиляване на зъбните пънчета. Изработен е металокерамичен мост с цвят, който съответства на цвета на резците.

Преди поставяне на металокерамичен мост - прагово изпиляванеМеталокерамичен мост

Цветът на металокерамичните конструкции, избран от пациентката, е по-светъл от цвета на естествените й зъби. Изработени са фотополимерни фасети с избелен цвят за уеднаквяване на цвета на естествените зъби.

Преди фотополимерни фасети - разлика в избрания от пациентката цвят на металокерамиката и естествения цвят на зъбитеФотополимерни фасети на страничните зъби

Преди и след лечението.

Преди поставяне на металокерамичен мост - прагово изпиляванеМеталокерамичен мост и фотополимерни фасети - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 7:

Металокерамичен мост – преди и след

Смяна на стар бленд мост (метал и пластмаса) с металокерамичен мост, обхвящащ всички зъби на горната челюст. Зъботехник: Любомир Филимонов.

 

Металокерамичен мост

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 8:

Металокерамичен мост и бондинг – преди и след

Смяна на стар металокерамичен мост с нов металокерамичен мост и бондинг на резците за подобряване на естетиката. Зъботехник: Любомир Филимонов.

 

Металокерамичен мост

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ  9:

Бленд-металокерамичен мост

Пациент с липсващ предкътник и кътник (5 и 6 зъб), възстановени с бленд-керамичен мост. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Бленд-металокерамичен мост
Бленд-металокерамичен мостБленд-металокерамичните конструкции представляват метални коронки и мостове, които имат порцеланово покритие само във видимата област. Подходящи са за задни зъби и цената им е по-ниска от тази на металокерамичните коронки.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за металокерамичните коронки и мостове можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт