Търсене
 

Шиниране на зъбите

Разклащането на зъбите се дължи най-често на травма или на напреднало пародонтално заболяване.

Здравите зъби са прикрепени към костта с помощта на еластични връзки. По време на дъвчене здравите зъби “увисват” на еластичните си връзки и налягането се предава към костта. Те не се докосват директно до костта и така се предпазва от травма и самият зъб, и костта.
Периодонтален лигамент

При силна травма част от еластичните връзки се разкъсват, което води до понижена стабилност на зъба в костта; под действие на дъвкателните сили този зъб има по-малка възможност да пружинира, травмира се коренът на зъба и костта. Това води до възпаление и прогресираща загуба на еластични връзки. При пародонталните заболявания (пародонтит, пародонтоза) загубата на еластичните връзки се дължи на възпаление под действието на бактерии и бактериални продукти.

пародонтоза

Нормалните дъвкателни сили, които са безвредни за здравите зъби, водят до допълнително разклащане на зъбите с повишена подвижност. Това води до прогресия на заболяването и бърза загуба на зъба.

 

ШИНИРАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Когато разклатеният зъб се шинира към околните здрави зъби, дъвкателното налягане се поема от зъбите с най-малка подвижност – здравите зъби. Така подвижността на разклатения зъб е ограничена до физиологични микродвижения, без допълнителна травма. Шинирането на зъбите спира прогресията на процеса. Шинирането на подвижни зъби отсрочва загубата им с години.

 

Шиниране на зъбите

Има много начини за шиниране на зъбите. Шинирането с фибровлакно и фотополимер по вътрешната повърхност на зъбите осигурява добър резултат без промяна на естетиката.

 

 

Клиничен случай 1:
Лечение на напреднал пародонтит чрез фотополимерни фасети, възстановяващи естетиката и шиниращи подвижните зъби

 

Клиничен случай 2:
Лечение на пародонтит със загуба на зъб чрез адхезивен мост, шиниране на зъбите и антибиотична терапия