Пинлей

 

Щифтовото изграждане е предвидено за зъби с големи разрушения на естествената коронка и здрав корен, с достъпни коренови канали и добре проведено канално лечение.

Съществуват различни методи за щифтово изграждане – с метален фабричен щифт и пластичен материал, с щифт от фибростъкло и фотополимер, с лято щифтово пънче (пинлей)  и с лята щифтова коронка.

Често опасение на пациентите е дали щифтът „боли“. Поставянето на щифтовите конструкции е напълно безболезнено, тъй като зъбът вече е умъртвен – нервът е изваден от канала и каналът е запълнен с подходящ пълнеж.

 

ШИФТОВА КОРОНКА

Щифтовата коронка най-често е обикновена металокерамична коронка с щифт, който се циментира в кореновия канал. Щифтовата коронка се използва за възстановяване на зъби, при които е останал само коренът. Коренът трябва да бъде здрав, с добре проведено лечение на каналите. Част от канала се разпълва, за да се освободи пространство за щифта. Щифтът осигурява задържането на коронката.

 

Алтернатива на щифтовата коронка е изграждането с щифтово пънче (пинлей) и традиционна коронка.

 

Клиничен случай 1:
Възстановяване на зъбни корени на фронтални зъби с щифтови металокерамични коронки

Металокерамични коронки с щифтМеталокерамични коронки с щифт върху модела

Металокерамични коронки с щифт - краен резултатМеталокерамични коронки с щифт

 

Клиничен случай 2:
Възстановяване на дъвкателен зъб с щифтова металокерамична коронка

Щифтова коронка металокерамикаЩифтова коронка металокерамика

 

ЩИФТОВО ПЪНЧЕ

Щифтовото пънче е метална конструкция с щифт, която се циментира в канала на корена на зъба. Върху него се поставя обикновена коронка. Щифтовото пънче може да бъде изработено  от метал – за метални и металокерамични коронки, или от цирконий или фотополимер – за порцеланови коронки.

Алтернатива на пинлея е щифтовата коронка.

 

Едночастово пънче

Щифтовото пънче е едночастово, когато има само един щифт, който влиза в един канал. То е се отлива монолитно.

Клиничен случай:
Лечение на абразия с металокерамични коронки и мостове

Лечение на абразия - лети щифтови пънчетаЛечение на абразия - металокерамични коронки и щифтови пънчета

 

Двучастово пънче

Двучастовото щифтово пънче се изработва при многокоренови зъби (кътници и предкътници), когато е необходима допълнителна задръжка.

Многочастово щифтово пънчеМногочастово щифтово пънчеМногочастово щифтово пънче

 

РИСКОВЕ ПРИ ЩИФТОВИТЕ КОНСТРУКЦИИ

Най-големият риск при щифтовите изграждания е разцепването на корена. Това обаче се случва много рядко. Алтернатива на летите щифтови конструкции са изгражданията с щифтове от фибростъкло и фотополимер.

Щифтовото изграждане е доживотно изграждане – веднъж циментирани, летите щифтове не могат да бъдат отстранени от кореновия канал. Преди поставянето на щифтово пънче или щифтова коронка пациентът бива запознат с всички предимства и недостатъци и участва във вземането на решението за вида на щифтовото изграждане.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за щифтовите изграждания можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт