Хирургичната корекция на венеца е хирургична процедура, при която се моделира контурът и обемът на венеца. Контурът на венечния ръб е важен елемент от естетиката на усмивката.

Венечната (гингивалната) усмивка е най-честата причина за хирургична корекция на венеца. Тя представлява разкриване на венеца на горната челюст при усмивка. Леките форми могат да бъдат коригирани само чрез козметична корекция на зъбите с фасети и/или минимална хирургична манипулация на венеца и костта.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
ГИНГИВОПЛАСТИКА 

Пациентка с асиметричен гингивален контур, която желае корекция на гингивалния контур и порцеланови фасети на горните резци.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Гингивопластика и порцеланови фасети

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
ГИНГИВОПЛАСТИКА 

Пациентка с две основни оплаквания – разлика в цвета и формата на две единични порцеланови фасети на централния и страничния резец горе вдясно (вляво на снимките) и възпаление на венеца около тези фасети и асиметрия на венечния контур. Извършена е гингивална пластика и са изработени нови порцеланови фасети с естествения цвят на зъбите на пациентката (В1). Постигната е симетрия на усмивката.

Изработването на единични фасети едностранно е едно от най-големите предизвикателства в естетичната стоматология.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Гингивална пластика и порцеланови фасети - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:
КОРЕКЦИЯ НА ВЕНЕЧНА УСМИВКА 

Пациентка с фотополимерни фасети желае желае хирургична корекция на венечна усмивка (гингивопластика) и холивудска усмивка.

Нормално при широка усмивка се вижда част от венеца. При венечната усмивка се разкрива по-голяма част от венеца, което може да се дължи на къса горна устна или разрастване на венеца, който скрива част от коронките на зъбите.

Извършена е хирургична корекция на венечния ръб. Изработени са временни фасети до готовност на постоянните. Зъбите са възстановени с порцеланови фасети с избелен цвят (BL3). Венечният ръб се възстановява окончателно за няколко седмици.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:
КОРЕКЦИЯ НА ВЕНЕЧНА УСМИВКА 

Пациентка, която желае корекция на венечната усмивка и холивудска усмивка с металокерамични коронки. Пациентката пожела да не се вижда венеца при усмивка. Извършен бе анализ на диагностични модели на оклузията и лицев анализ. На пациентката бяха предложени няколко лечебни варианта и избраният от нея вариант бе възпроизведен чрез фотополимерен модел (mock-up). Извършена бе пластика на венеца и бяха поставени металокерамични коронки с естествения цвят на зъбите на пациентката (А1). Пълно възстановяване на венеца настъпи за около месец.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Гингивопластика и холивудска усмивка д металокерамични коронки - краен резултат
Д-р Мая Живкова

За повече информация за хирургичната корекция на венеца можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт