Зъбен гранулом се образува най-често около върховете на корените с недобре запълнени канали, през които в костта навлизат бактерии. Ако каналите бъдат почистени и запълнени, грануломът най-често оздравява. Ако каналите не бъдат лекувани, грануломът може да се превърне в киста, чието лечение е само хирургично.

Грануломът често се развива без болка или други симптоми. При активиране на инфекцията и натрупване на гной в костта зъбът може да стане болезнен, а гнойта да пробие през костта и венеца (фистула).

Хемисекция е хирургична процедура, която е приложима при зъбите с повече от един корен. Корените се разделят и се изважда увреденият корен, а здравият корен се възстановява, най-често чрез шиниране към съседните зъби с блок-коронки или мост.

Представен е случай на хирургично лечение на гранулом с хемисекция – преди и след лечението.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ:

Лечение на гранулом на долен кътник с хемисекция – преди и след

Пациентка с металокерамична коронка на долен кътник с оплаквания от силни болки в зъба. Активна гнояща фистула в основата на зъба. На рентгеновата снимка се вижда голям гранулом на предния корен на зъба. Коронката е отстранена и е извършена хемисекция, отстранен е предният корен на зъба.

Зъбен гранулом на долен кътникЗъбен гранулом на долен кътник

След едномесечен период на регенерация на пациентката бе предложено изработване на коронка в блок с коронка на съседен зъб, с който останалият корен да бъде шиниран към здрав зъб. Пациентката пожела поставяне на единична коронка само върху останалия корен, за да запази съседните зъби от изпиляване. Коренът е възстановен с щифтова коронка. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Хемисекция на долен кътникМеталокерамична шифтова коронка

Долен кътник след хемисекцияМеталокерамична коронка на долен кътник след хемисекция

Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на зъбния гранулом можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт