Зъбен гранулом се образува най-често около върховете на корените с незапълнение канали, през които в костта навлизат бактерии. Ако каналите бъдат почистени и запълнени, грануломът най-често изчезва спонтанно. Ако каналите не бъдат лекувани, грануломът може да се превърне в киста, чието лечение е само хирургично.

Хемисекция е хирургична процедура, при която корените на зъба се разделят и се изважда увреденитя корен, а здравият корен се възстановява, най-често чрез шиниране към съседните зъби.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
ЛЕЧЕНИЕ НА ГРАНУЛОМ С ХЕМИСЕКЦИЯ

Грануломът представлява реакция на имунната система към хронична инфекция. Зъбният гранулом се образува най-често при върховете на корените, когато има възпаление на пулпата или недобре запълнени коренови канали. Във всички тези случаи през канала на зъба постъпват бактерии, които се ограничават от имунната система чрез образуване на гранулом в костта. Грануломът често се образува без болка или други симптоми. При активиране на инфекцията и натрупване на гной в костта тя се освобождава чрез образуване на фистула – отвор в основата на зъба, през който гнойта се дренира.

Хемисекция е хирургична процедура, която е приложима при зъбите с повече от един корен. При нея корените се разделят и се изважда увреденият корен, а здравият корен се възстановява, най-често чрез шиниране към съседните зъби.

Пациентка с металокерамична коронка на долен кътник с оплаквания от силни болки в зъба. Активна гнояща фистула в основата на зъба. На рентгеновата снимка се вижда голям гранулом на предния корен на зъба. Коронката бе отстранена и бе извършена хемисекция, бе отстранен предният корен на зъба. След едномесечен период на регенерация на пациентката бе предложено изработване на мост, с който останалият корен да бъде шиниран към съседен зъб. Пациентката пожела поставяне на единична коронка само върху останалия корен, за да запази съседния зъб от изпиляване. Коренът е възстановен с щифтова коронка.

Зъботехник: Любомир Филимонов

Лечение на гранулом с хемисекция - краен резултат
Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на зъбния гранулом можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт