Частични коронки

Частичните коронки (полукоронки, онлеи, овърлеи) се изработват при големи разрушения на зъба – твърде големи за обикновена пломба и недостатъчно големи за обикновена коронка.

 

 

Частичните коронки възстановяват само разрушената част от зъба и запазват здравата част от зъба. Те са много добра алтернатива на обикновените коронки, защото са икономични – изискват по-малко изпиляване и цената им е по-ниска.

Частичните коронки се изработват от зъботехник и имат висока точност и дългогодишна издръжливост. Те са толкова дълготрайни, колкото и традиционните коронки. Те изискват изпиляване на зъба по специални правила и когато това е изпълнено, те предпазват здравите зъбни тъкани от фрактури.

Голямо предимство на частичната коронка е, че тя е в контакт с венеца само в зоната на разрушението, а не по цялата периферия на зъба както обикновената коронка. Поради това частичната коронка дразни венеца в по-малка степен от обикновените коронки.

Частичните коронки могат да бъдат естетични – от фотополимер, керамика, металокерамика, или неестетични – от неблагородна или благородна сплав, дори от чисто злато. Макар и да имат по-ниска издръжливост от металните, фотополимерните полукоронки запазват годността и естетиката си в продължение на много години. Керамичните полукоронки са скъпи и нямат предимства пред фотополимерните при възстановяването на задни зъби.

 

Фасети

Вид частични коронки са и фасетите – те възстановяват само предната и/или страничните повърхности на предните зъби, докато задната повърхност на зъбите остава интактна. Те са по-икономични от целите коронки и осигуряват същата естетика.

Клиничен случай
Порцеланови фасети с естествен вид

Порцеланови фасети -Порцеланови фасети

 

Онлей

Онлеят възстановява голяма част от зъба – обикновено един или два туберкула, централната част на зъба и една или две повърхности.

 

Овърлей

Овърлеят покрива цялата дъвкателната повърхност на зъба и често една, две или три странични повърхности. Овърлеят се разполага предимно над нивото на венеца, което го отличава от коронката – коронката обхваща зъба до неговата шийка. Когато препарационната граница е над нивото на венеца, тя лесно се почиства и не способства за развитие на гингивит и вторичен кариес.

Клиничен случай:
Фотополимерен овърлей

Фотополимерен овърлейФотополимерен овърлей

Д-р Мая Живкова

За повече информация за частичните коронки можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт