Лечение на венците

ПРИЗНАЦИ НА ЗДРАВИЯ ВЕНЕЦ

Здравето на венеца определя и здравето на зъбите и влияе върху общото здраве на организма. Здравият венец допринася за красотата на усмивката толкова, колкото и здравите и красиви зъби.

  • Цвят – здравите венци обикновено имат коралово розов цвят. Цветът на здравия венец варира при отделните хора и може да бъде по-светъл или по-тъмен в зависимост от цвета на кожата. Промяната на цвета на венеца е симптом на възпаление, инфекция или общо заболяване.
  • Консистенция – здравият венец е твърд и резистентен. Отокът на венеца е признак за болест.
  • Венечен ръб – здравият венец има гладък венечен ръб, с леко окръглени извивки, които преминават една в друга в междузъбните пространства, запълвайки ги идеално. Ръбът прилепва плътно към зъба без да образува джобче.
  • Реакция към сондиране – здравите венци не кървят при лека абразия, както при четкане на зъбите. Повишената чувствителност и кървенето на венците са признаци на болест.

ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНЕЦА

Почистването на зъбната плаката и зъбния камък е част от личната ежедневна хигиена и част от професионалната профилактика на заболяванията на зъбите и венците. Почистването на плаката и камъка е достатъчно за поддържане на здравето на венеца при липса на значими заболявания (пародонтит, пародонтални джобове, гингивални рецесии и др.). Ефективното почистване на зъбите предотвратява развитието на по-сериозни заболявания на венеца.

ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНЕЦА

Лечение на гингивит

Гингивитът е възпаление на венеца, което най-често се дължи на натрупване на зъбна плака и зъбен камък, на груби ръбове на пломби или коронки. Понякога гингивитът се дължи на общи заболявания, напр. хормонални нарушения или инфекции. Симптомите на гингивита са зачервяване, подуване, загуба на нормалната текстура на венеца, кървене при дразнене (вкл. миене на зъбите), понякога болка.

Лечението на гингивита на първо място се състои в почистване на зъбите от зъбната плака и зъбния камък. Трябва да бъдат отстранени всички фактори, които поддържат възпалението на венеца – смяна на груби пломби и коронки, лечение на общите заболявания. Необходима е ефективна поддържаща хигиена на устната кухина.

Когато лечението на гингивита е успешно, симптомите на възпалението озвучават и венецът възвръща нормалния си вид.

Случай от нашата практика

Лечение на гингивит и смяна на неточни порцеланови фасети

Фасетите са отстранени, извършена е хирургична корекция на венеца и са поставени нови фасети с точни ръбове. Венецът е възстановен.

Изходно състояние - порцеланови фасети с различна форма и възпаление на венецаГингивопластика и порцеланови фасети - краен резултат

Лечение на пародонтит (пародонтоза)

Нелекуван, гингивитът прогресира до пародонтит, при който освен симптомите на възпалението – зачервяване, оток, болка, кървене, се образува и пародонтален джоб, дължащ се на стопяване на костта. Популярното име на този процес е пародонтоза – оголване, разклащане и изпадане на зъбите в крайния стадий.

Гингивит периодонтит

Лечението на пародонтита е по-трудно, отколкото това на гингивита. Измененията при пародонтита са необратими – дори след идеално проведено лечение, джобът не изчезва. Съществуват методи за хирургична корекция на джоба, но лечението не винаги е успешно.

Както и при всяко сериозно и необратимо заболяване, най-важна е профилактиката на пародонтита – ефективна хигиена и своевременно лечение на гингивита.

Случай от нашата практика

Лечение на пародонтит чрез антибиотична терапия и шиниране на зъбите

Генерализиран пародонтит. Зъбите са почестени от зъбен камък. Горният централен резец е силно подвижен, изваден е и е шиниран отново към горните зъби. Долните зъби са шинирани. Проведена е антибиотична терапия.

Пародонтит (пародонтоза) - ветрилообразно разместване на зъбитеПародонтит (пародонтоза) - изваждане на зъб

Пародонтит (пародонтоза) - пародонталнаа шинаПародонтит (пародонтоза) - шиниране на зъбите и бондинг

Пародонтит (пародонтоза) - натрупване на зъбен камък

Пародонтит (пародонтоза) - почистване и шиниране на зъбите

Пародонтит (пародонтоза) - натрупване на зъбен камъкПародонтит (пародонтоза) - шиниране на зъбите

Лечение на гингивална рецесия

Рецесия на венеца е отдръпване на ръба на венеца от зъба и оголване на част от корена, най-често при пародонтит. Рецесията на венеца може да се коригира хирургично.

Рецесия на гингивата

Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на гингивалните заболявания можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт