Търсене
 

Лечение на венците

Здравето на венеца определя и здравето на зъбите и влияе върху общото здраве на организма. Здравият венец допринася за красотата на усмивката толкова, колкото и здравите и красиви зъби.

 

ПРИЗНАЦИ НА ЗДРАВИЯ ВЕНЕЦ

Цвят
Здравите венци обикновено имат коралово розов цвят. Цветът на здравия венец варира при отделните хора и може да бъде по-светъл или по-тъмен в зависимост от цвета на кожата. Промяната на цвета на венеца е симптом на възпаление, инфекция или общо заболяване.

Консистенция
Здравият венец е твърд и резистентен. Отокът на венеца е признак за болест.

Венечен ръб
Здравият венец има гладък венечен ръб, с леко окръглени извивки, които преминават една в друга в междузъбните пространства, запълвайки ги идеално. Ръбът прилепва плътно към зъба без да образува джобче.

Реакция към сондиране
Нормалните венци не кървят при лека абразия, както при четкане на зъбите. Повишената чувствителност и кървенето на венците са признаци на болест.

 

ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНЕЦА

Почистването на зъбната плаката и зъбния камък е част от личната ежедневна хигиена и част от професионалната профилактика на заболяванията на зъбите и венците. Почистването на плаката и камъка е достатъчно за поддържане на здравето на венеца при липса на значими заболявания (пародонтит, пародонтални джобове, гингивални рецесии и др.). Ефективното почистване на зъбите предотвратява развитието на по-сериозни заболявания на венеца.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА НА ВЕНЕЦА

Лечение на гингивит

Гингивитът е възпаление на венеца, което най-често се дължи на натрупване на зъбна плака и зъбен камък, на груби ръбове на пломби или коронки. Понякога гингивитът се дължи на общи заболявания, напр. хормонални нарушения или инфекции. Симптомите на гингивита са зачервяване, подуване, загуба на нормалната текстура на венеца, кървене при дразнене (вкл. миене на зъбите), понякога болка.

Лечението на гингивита на първо място се състои в почистване на зъбите от зъбната плака и зъбния камък. Трябва да бъдат отстранени всички фактори, които поддържат възпалението на венеца – смяна на груби пломби и коронки, лечение на общите заболявания. Необходима е ефективна поддържаща хигиена на устната кухина.

Клиничен случай:
Лечение на гингивит чрез гингивопластика и смяна на фасети

Когато лечението на гингивита е успешно, симптомите на възпалението озвучават и венецът възвръща нормалния си вид.

Лечение на гингивит

 

Лечение на периодонтит

Нелекуван, гингивитът прогресира до периодонтит, при който освен симптомите на възпалението – зачервяване, оток, болка, кървене, се образува и пародонтален джоб, дължащ се на стопяване на костта. Популярното име на този процес е пародонтоза – оголване, разклащане и изпадане на зъбите в крайния стадий.

Гингивит периодонтит

Лечението на периодонтита е по-трудно, отколкото това на гингивита. Измененията при периодонтита са необратими – дори след идеално проведено лечение, джобът не изчезва. Съществуват методи за хирургична корекция на джоба, но лечението не винаги е успешно.

Както и при всяко сериозно и необратимо заболяване, най-важна е профилактиката – ефективна  хигиена и своевременно лечение на гингивита.

Клиничен случай:
Лечение на пародонтит чрез антибиотична терапия и шиниране на зъбите

Лечение на гингивална рецесия

Рецесия на венеца е отдръпването на ръба на венеца и оголване на част от корена, най-често при периодонтит. Рецесията на венеца може да се коригира хирургично.

Рецесия на гингивата