Избелване на зъбите

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Избелването на зъбите представлява изсветляване на цвета на зъбите с помощта на специални избелващи вещества за дентална употреба. Днес съществуват много методи за избелване на зъбите.

Защо потъмняват зъбите?

Белите зъби са признак на младост и здраве. Зъбите на младите хора са бели и искрящи. Повърхностният слой на зъба (емайл) е изграден от полупрозрачни минерални кристали. С течение на времето емайлът натрупва повече минерали и и изтънява под действие на дъвкателните сили, четкането и други външни фактори. Поради това той става по-прозрачен и под него започва да прозира основната тъкан на зъба (дентин), която има жълтеникав цвят. С времето настъпват и други микроскопични промени в емайла – пукнатини, фрактури. Тези места задържат хранителни остатъци, бактериални продукти, пигменти, което се вижда като потъмняване на зъбите. Към това могат да се прибавят и ефектите на оцветителите, които хората използват в ежедневния си живот – кафе, вино, цигари.

Професионалните системи за избелване на зъбите съдържат пероксиди. Колкото е по-висока концентрацията на пероксида, толкова по-мощно и бързо е действието на избелващия препарат.

ПРОФЕСИОНАЛНИ СИСТЕМИ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Професионални системи за кабинетно избелване на зъби

Професионалните системи за избелване в кабинета използват водороден пероксид във висока концентрация – 40%, с мощно и бързо действие.

Професионални системи за домашно избелване на зъби

Те използват карбамиден пероксид, който се разгражда по-бавно (по-бавен ефект) и освобождава водороден пероксид в три пъти по-ниска концентрация. Това означава, че ако използвате гел за домашно избелване, който съдържа 30% карбамиден пероксид, той съдържа 10% от активното вещество – водороден пероксид. При домашното избелване е необходим по-продължителен контакт на гела със зъбите, обикновено няколко часа на ден. Съществуват системи за избелване през деня (с по-високи концентрации, около 20%) и за избелване през нощта (с по-ниски концентрации и по-продължително действие, около 16%, 12% за чувствителни зъби).

Opalescence Go, 10% (10% водороден пероксид) – до 60 минути дневно
Opalescence Go, 15% (15% водороден пероксид) – 15–20 минути дневно
Opalescence PF, 10% (10% карбамиден пероксид) – 8–10 часа (нощем)
Opalescence PF, 15% (15% карбамиден пероксид) – 4–6 часа
Opalescence PF, 20% (20% карбамиден пероксид) – 2–4 часа
Opalescence PF, 35% (35% карбамиден пероксид) – 30 минути
Opalescence Boost, 40% (40% водороден пероксид) – 3 х 20 минути в кабинета

Избелване на зъбите

Избелващите вещества отделят кислород, който си взаимодейства със зъбните тъкани и оцветяванията и ги избелва.

Колко могат да се избелят зъбите ми?

Резултатът от избелването е индивидуален. Обикновено една процедура води до изсветляване на зъбите с 1-3 тона. За сравнение – зъбите потъмняват естествено с един тон за около десетина години. Тоест, избелването на зъбите може да върне цвета на вашите зъби, който сте имали преди 10-20 години. Избелването има по-добър ефект при зъби с жълтеникави и жълтокафеникави нюанси – то отстранявата жълтите цветове, отколкото при зъби със сиви и синкави нюанси. Избелването не е много ефективно при оцветявания с екзогенни вещества – тетрациклинови оцветявания, розови оцветявания след канално лечение.

Консултирайте се с вашия дентален лекар преди да пристъпите към избелване на зъбите.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт