Търсене
 

Избелване на зъбите

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Естетична стоматология
• Лицева хармония
• Анализ на усмивката
• Дизайн на усмивката
• Пълна промяна
• Естествена усмивка
• Холивудска усмивка
• Онлайн консултация

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ
• Оцветяване на зъбите
• Разстояния между зъбите
• Неподредени зъби
• Венечна усмивка
• Зъбен кариес
• Стари пломби
• Счупени зъби
• Силно разрушени зъби
• Зъбни корени
• Абразия на зъбите
• Липсващи зъби

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ
• Почистване на зъбите
• Избелване на зъбите
• Естетични пломби
• Бондинг
• Затваряне на разстояния
• Силанизиране
• Зъбни украшения
• Фасети
• Порцеланови фасети
• Фотополимерни фасети
• Естетични инлеи
• Порцеланови коронки
• Циркониеви коронки
• Металкерамични ­­коронки
• Естетични мостове
• Корекция на венеца

Профилактика и хигиена
Консервативна терапия
Протетична терапия
Хирургична терапия

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Белите зъби са признак на младост и здраве. Зъбите на младите хора са бели и искрящи. С напредването на възрастта зъбните тъкани се променят и това води до потъмняване на зъбите. Към това могат да се прибавят и ефектите на оцветителите, които хората използват в ежедневния си живот – кафе, вино, цигари.

Днес съществуват много методи за избелване на зъбите.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗБЕЛВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ?

Избелването на зъбите представлява изсветляване на цвета на зъбите с помощта на специални избелващи вещества за дентална употреба.

През първите години след пробива си зъбите са бели и блестящи. Това се дължи на повърхностния им слой – емайла, който е изграден от микроскопични кристали, има висока твърдост и предпазва зъба от увреждане. С течение на времето емайлът става по-прозрачен, поради което зъбният дентин (основната тъкан на зъба, разположена под емайла) става все по-видим със своя жълтеникав цвят. Освен това с времето настъпват микроскопични увреждания на емайла – пукнатини, фрактури. В тези места се отлагат хранителни остатъци и бактериални продукти, което се вижда като потъмняване на зъбите.

Всички професионални системи за избелване на зъбите съдържат пероксиди. Колкото е по-висока концентрацията на водородния пероксид, толкова по-мощно и бързо е действието на избелващия препарат.

 

Системите за професионално избелване на зъбите в кабинета използват водороден пероксид във висока концентрация – 40%, с мощно и бързо действие.

 

Професионалните системи за домашно избелване използват карбамиден пероксид, който се разгражда по-бавно (по-бавен ефект) и освобождава водороден пероксид в три пъти по-ниска концентрация. Това означава, че ако използвате гел за домашно избелване, който съдържа 30% карбамиден пероксид, той съдържа 10% от активното вещество – водороден пероксид. При домашното избелване е необходим по-продължителен контакт на гела със зъбите, обикновено няколко часа на ден. Съществуват системи за избелване през деня (с по-високи концентрации, около 20%) и за избелване през нощта (с по-ниски концентрации и по-продължително действие, около 16%, 12% за чувствителни зъби).

 

Opalescence Go, 10% (10% водороден пероксид)  – до 60 минути дневно
Opalescence Go, 15% (15% водороден пероксид)  – 15–20 минути дневно
Opalescence PF, 10% (10% карбамиден пероксид)  – 8–10 часа (нощем)
Opalescence PF, 15% (15% карбамиден пероксид)  – 4–6 часа
Opalescence PF, 20% (20% карбамиден пероксид)  – 2–4 часа
Opalescence PF, 35% (35% карбамиден пероксид)  – 30 минути
Opalescence Boost, 40% (40% водороден пероксид)  – 3 х 20 минути в кабинета

Избелване на зъбите

Избелващите вещества отделят кислород, който си взаимодейства със зъбните тъкани и оцветяванията и ги избелва.

 

Колко светли ще станат зъбите ми?

Резултатът от избелването е индивидуален. Обикновено една процедура води до изсветляване на зъбите с 1-2 тона. За сравнение – зъбите потъмняват естествено с един тон за около десетина години. Тоест, избелването на зъбите може да върне цвета на вашите зъби, който сте имали преди десет години. Избелването има по-добър ефект при зъби с жълтеникави и жълтокафеникави нюанси – то отстранявата жълтите цветове, отколкото при зъби със сиви и синкави нюанси. Избелването не е много ефективно при оцветявания с екзогенни вещества – тетрациклинови оцветявания, розови оцветявания след канално лечение. Консултирайте се с вашия стоматолог преди да пристъпите към избелване на зъбите.

ВИДОВЕ ОЦВЕТЯВАНИЯ НА ЗЪБИТЕ

Промяната на цвета на зъбите може да засяга вътрешната им структура или тяхната външна повърхност.  Причините за преоцветяването на зъбите са различни, както и лечението им.

 

ВЪНШНИ ОЦВЕТЯВАНИЯ НА ЗЪБИТЕ

Външните оцветявания представляват налепи и петна по зъбните повърхности, които се дължат на употребата на цветни вещества – напитки (кафе, чай, вино), храни, пушене. Тези оцветявания се отстраняват лесно при професионално почистване на зъбите с ултразвук и дентални пасти с различна абразивност в зависимост от упоритостта на петната. Някои петна могат да проникнат през увредения емайл и в дентина; те се отстраняват трудно, ако не се вземат навременни мерки.

 

Външно оцветяване на зъбите
Външно оцветяване на зъбите

 

ВЪТРЕШНИ ОЦВЕТЯВАНИЯ НА ЗЪБИТЕ

Вътрешните оцветявания засягат дълбоките тъкани на зъба. Те се дължат на различни фактори – кариес, травма, прием на лекарства (тетрациклини) по време на образуването на зъба, повишен прием на флуориди, стареене. Вътрешните оцветявания се повлияват по-трудно от външните, но със съвременните избелващи системи за продължително домашно избелване под контрола на стоматолог отстраняването им стана възможно. Ако избелването не е възможно, съществуват алтернативи за естетично възстановяване, например фасети.

Белите “тебеширени” петна се дължат на загуба на минерали и образуване на микроскопични кухини в емайла на зъба. поради различния коефециент на пречупване те изглеждат матови и бели. Бялото петно може да представлява кариес в начален стадий – на тови етап е възможно лечението му чрез реминерализация. Бели петна са характерни и за някои нарушение на образуването на зародишите на зъбите. Съществуват системи за възстановяване на вида на зъба без изпиляването на петното.

 

Зъбен кариес - бяло петно
Зъбен кариес – “бяло петно”

 

Флуороза
Флуороза

 

След провеждане на канално лечение зъбната тъкан остава без основния си източник на кръвоснабдяване – зъбната пулпа, и променя цвета си. Девитализираните зъби са по-тъмни, сивеещи или кафенеещи. Някои пасти за запълване на зъбните канали допълнително оцветяват зъбната тъкан – напр. розово оцветяване при формалинрезорциновите пасти. Тези оцветявания се поддават в различна степен на избелване.

 

Промяна на цвета след канално лечение
Промяна на цвета след канално лечение

 

Тетрациклините, приемани по време на развитието на зародишите на млечните и постоянните зъби, се включват в техния метаболизъм и водят до до сивкави оцветявания, които са много упорити на избелване. Терапевтична възможност в тези случаи са фасетите.

 

Тетрациклиново оцветяване на зъбите
Тетрациклиново оцветяване на зъбите

ПРИЧИНИ ЗА ОЦВЕТЯВАНИЯТА НА ЗЪБИТЕ

Възраст. Зъбите потъмняват с напредване на възрастта в резултат на изтъняване на емайла и натрупване на петна. Във възрастта между 20 и 30 години започва жълтеникаво оцветяване на зъбите, а след 40-годишна възраст се появява и кафеникаво оцветяване. С напредване на възрастта избелването на зъбите става все по-трудно.

 

Изходен цвят на зъбите. Естественият цвят на зъбите варира от жълтеникаво-кафяв до сивкав и става по-интензивен с течение на времето. Като правило жълтеникаво-кафеникавите оцветявания се повлияват по-добре от избелването в сравнение със сивкавите.

 

Особености на зъбите. Всички зъби притежават известна полупрозрачност. Колкото по-плътна и непрозрачна е структурата на зъбите, толкова по-светли изглеждат зъбите и по-добре се повлияват от избелването.

 

Хранене. Редовният прием на храни и напитки, съдържащи пигменти – кафе, чай, червено вино, някои плодове и зеленчуци – моркови, боровинки, червено цвекло и други, води до значително оцветяване на зъбите. Храни с висока киселинност, например цитрусови плодове, при редовна консумация водят до разрушение и изтъняване на зъбния емайл и повишена видимост на жълтеникавия дентин.

 

Тютюнопушене. Никотиновите оцветявания са кафеникави и проникват във вътрешността на зъба.

 

Медикаменти. Някои медикаменти повлияват зъбната структура. Тетрациклиновите антибиотици, приемани в периода на образуване на зъбите в детството, водят до тъмно-сиви или кафяви оцветявания, които много трудно се отстраняват. Повишеният прием на флуорни препарати води до флуороза, характеризираща се с бели петна по зъбите.

 

Травма. Травмите на зъбите водят до микроскопични или видими увреждания на емайла. Увреждането на зъбната пулпа може да доведе до розово оцветяване на зъба от отпадните продукти на хемоглобина.

ВИДОВЕ ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Избелването на зъбите може да бъде професионално – с избелващи системи за денталната практика, и непрофесионално – с избелващи пасти, ленти и други, достъпни без назначение от стоматолог. Професионалното избелване може да се извърши в стоматологичния кабинет – настолно избелване, или в домашни условия – домашно избелване. Могат да се избелват живи зъби – витално избелване, и девитализирани зъби – невитално избелване.

 

ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗБЕЛВАНЕ В СТОМАТОЛОГИЧНИЯ КАБИНЕТ

Предимство на избелването на зъбите в кабинета е използването на избелващи препарати с висока концентрация и бърз ефект под контрола на денталния лекар.

След почистване на зъбите от зъбен камък и зъбна плака се определя цветът на зъбите. Бузите, устните и венците на пациента се защитават със специални приспособления. Върху зъбите се нанася пероксиден гел с висока концентрация за 15-20 минути. След отстраняването му се извършва контрол на цвета и при необходимост процедурата се повтаря още веднъж или два пъти. С една процедура може да се постигне изсветляване на цвета на зъбите с 1-3 нюанса. Процедурата може да се повтори след 2-4 седмици или пациентът да продължи да използва система за домашно избелване на зъбите за поддържане на резултата.

 

Професионално избелване на зъбите в кабинета

 

ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗБЕЛВАНЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Професионалните системи за домашно избелване на зъбите използват избелващ гел с ниска концентрация, който трябва да се нанася върху зъбите ежедневно в продължение на един час или повече (в зависимост от концентрацията). За целта се използват индивидуално изработени шини.  Те са специално оформени по зъбите на пациента и защитават венеца от действието на избелващото вещество. Колкото по-ниска е концентрацията на гела, толкова по-дълго гелът може да остане в контакт със зъбите и венците без риск.

 

Професионално избелване на зъбите в домашни условия

 

НЕПРОФЕСИОНАЛНИ СИСТЕМИ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ БЕЗ ПРЕСКРИПЦИЯ

Съществуват системи за избелване на зъбите, които могат да бъдат закупени без назначение от стоматолог. Те съдържат избелващ гел с много ниска концентрация – по-ниска от тази на професионалните системи за домашно избелване. Гелът се прилага върху зъбите чрез стандартна шина, избелващи ленти или апликатори.

 

Непрофесионални системи за избелване на зъбите

 

Сигурни ли са непрофесионалните системи за избелване?

Днес можете да си купите от всеки магазин и аптека избелващи вещества под формата на пасти, разтвори, гелове, ленти, включително малки устройства, излъчващи светлина за активиране на процеса на избелване. Тези избелващи системи съдържат същите избелващи вещества, както и професионалните системи, но приложението им е по-несигурно.

Професионалните системи са разработени за максимален ефект при максимална сигурност. Консистенцията им е такава, че избелващото вещество може да се нанесе и да се задържи на желаното място без да тече. Те съдържат допълнителни вещества, които контролират процеса на разграждане на избелващото вещество и осигуряват постоянен ефект. Професионалните системи за избелване са плод от дългогодишни проучвания и разработване на нови формули за все по-добър ефект. Зад всеки добър продукт стои компания, чието име е гаранция за качество.

По-ниската цена на непрофесионалните продукти е привлекателна за много хора, но тя е свързана с липса на гаранция за качество – липса на контрол, липса на ефективност или и двете. Например, съществуват системи с готови шини, в които се нанася избелващия гел. Но хората имат различна форма и размери на челюстите, различни зъби. Точната шина, изработена специално за вашите зъби, има резервоарчета за гела около зъбите, но обхваща плътно зъбните шийки и не позволява изтичане на гела към венеца. Неточната шина не може да контролира разпределението на избелващия гел и създава риск от увреждане на венеца.

Разликата в цената винаги е свързана с разлика в качеството.

Избелване на зъбите

Консултирайте се с вашия стоматолог преди да започнете да използвате непрофесионална система за избелване на зъбите.

 

Начинът за избелване на зъбите зависи от вашите предпочитания и цели. Ако за вас най-важен е комфортът, сигурността, бързият и ефективен резултат и спестяването на време, избелването в кабинета е най-доброто решение. Ако разполагате с ограничен бюджет, домашното избелване е добър вариант.

ИЗБЕЛВАЩИ ВЕЩЕСТВА

Системите за професионално избелване на зъбите в кабинета използват водороден пероксид във висока концентрация – до 40%, с мощно и бързо действие.

Избелване на зъбите

Професионалните системи за домашно избелване използват предимно карбамиден пероксид, който има по-бавно действие и се разгражда до водороден пероксид. Карбамидният пероксид има около три пъти по-слаб ефект от водородния пероксид, което означава, че 16% концентрация на карбамиден пероксид е еквивалентна на 5% водорен пероксид.

Зе домашно дневно избелване се използва карбамиден пероксид 22% за еднократно или двукратно нанасяне за 45 минути през деня или карбамиден пероксид 16% (10% за чувствителни зъби) за нощно избелване.

КОЛКО МОГАТ ДА СЕ ИЗБЕЛЯТ ЗЪБИТЕ?

Резултатите от избелването на зъбите варират при различните хора. Голяма част от пациентите са доволни от резултата от първото избелване, други пациенти желаят допълнително избелване. Преди да започнете лечението си консултирайте се с вашия стоматолог и запитайте какви резултати можете да очаквате и колко време и процедури ще са необходими за постигането им.

Цветът на зъбите преди и след избелването се определя по стандартни разцветки в стоматологичния кабинет. Най-често се използва разцветката на Vita. Тя включва 16 цвята, групирани в четири групи от най-светлите към най-тъмните цветове. Цветовете имат стандартни означения, които са широко използвани в денталната практика. Няма степен на избелване на зъбите, при която зъбите да започнат да изглеждат неестествено бели. Дори зъбите с най-светли естествени цветове могат да се избелят допълнително – до т.нар. избелени (блийч) цветове. За тези цветове се използват специални разцветки.

При избелването цветът на зъбите може да се изсветли с 9 и повече тона и повечето пациенти забелязват видима промяна в цвета на зъбите си.

Избелване на зъбите

 

Фотополимерните пломби, фасетите и коронките не се избелват. Ако пациентът има пломби, фасети или коронки във видимата област, след избелването ще се наложи смяната им за уеднаквяване на цвета. Окончателният резултат от избелването се забелязва около 2 седмици след процедурата. Това е срокът, който трябва да се изчака, ако е необходима смяна на стари пломби, фасети или коронки.

Няма степен на избелване на зъбите, при която зъбите да започнат да изглеждат неестествено бели. Дори зъбите с най-светли естествени цветове могат да се избелят допълнително – до т.нар. избелени (блийч) цветове. За тези цветове се използват специални разцветки.

 

При рецесия на венеца се открива кореновата повърхност на зъба с по-интензивен жълт цвят. Този цвят не се повлиява добре от избелващите вещества.

РИСКОВЕ, СВЪРЗАНИ С ИЗБЕЛВАНЕТО НА ЗЪБИТЕ

Избелването на зъбите е сигурна процедура, когато се спазват препоръките и индикациите.

Понякога обаче избелването е свързано с известни странични ефекти. Такива са:

 

Чувствителност на зъбите

Избелването на зъбите може временно да повиши чувствителността на зъбите към допир, топло и студено. Появата на зъбна чувствителност е по-вероятна при използване на избелващи вещества в по-високи концентрации. Най-висок е рискът при пациентите с гингивални рецесии, значими пукнатини и фрактури на зъбите, дефектирали пломби.

Повишената чувствителност на зъбите продължава един-два дни, но в отделни случаи може да продължи и до месец. Препоръчва се използване на зъбна паста с калиев нитрат за чувствителни зъби.

 

Възпаление на венеца

При някои пациенти след избелването се развива възпаление на венците, което се дължи на високите концентрации на пероксидния агент или прекия му контакт с венеца. Възпалението на венеца обикновено отзвучава за няколко дни след прекъсването на процедурите или при понижение на концентрацията на пероксида.

 

Нужда от смяна на налични пломби и коронки

Пломбите, фасетите и коронките не променят цвета си под действие на избелващото вещество и стават по-тъмни на фона на избелените зъби, което налага смяната им.

Няма степен на избелване на зъбите, при която зъбите да започнат да изглеждат неестествено бели. Дори зъбите с най-светли естествени цветове могат да се избелят допълнително – до т.нар. избелени (блийч) цветове. За тези цветове се използват специални разцветки.

 

Обсъдете предварително с вашия стоматолог очакваните ефекти и рисковете, свързани с избелването във вашия случай.

ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗБЕЛВАНЕ В КАБИНЕТА

Избелването на зъбите в стоматологичния кабинет е една от най-популярните процедури в естетичната стоматология. При него се използва избелващо вещество във висока концентрация при контролирани условия. Процедурата е сигурна, безболезнена и високоефективна.

 

Предимства

Избелването на зъбите в кабинета се извършва под контрола на стоматолог и е най-сигурният начин на избелване. Резултатът е видим и се постига бързо – за 20 до 60 минути.

При настолното избелване се използват високи концентрации водороден пероксид. Съвременните препарати имат по-висок вискозитет (гъстота), което предотвратява проникването им в зъбните тъкани и понижава риска от чувствителност на зъбите и възпаление на венците. При поява на чувствителност стоматологът нанася върху зъбите вещества, понижаващи чувствителността на зъбите.

 

Недостатъци

Избелването на зъбите в кабинета е по-скъпо от домашното избелване. Резултатите от избелването са непредвидими и зависят от възрастта, структурата на зъбите, типа оцветяване. Резултатите от избелването не са стабилни и стоматолозите препоръчват поддържането им.

 

Оцветявания, които се повлияват най-добре при настолното избелване:

• Възрастови оцветявания на зъбите. С напредване на възрастта зъбите потъмняват и добиват жълт, кафеникав или сивкав оттенък. Най-ефективно е избелването при жълтеникавите оцветявания.

• Оцветявания от храни и напитки– кафе, чай, червено вино, тъмнооцветени плодове и зеленчуци.

• Оцветявания от тютюнопушене.

 

Оцветявания, резистентни на избелване в стоматологичния кабинет:

• Резистентни на избелване са оцветяванията с неорганични вещества. След избелване такива зъби могат да изглеждат дори още по-тъмни на фона на по-белите околни зъби.

• Оцветявания в резултат на травма.

• Оцветявания в резултат на тетрациклинова терапия по време на образуването за зъба (тетрациклините се свързват химически с кристалната структура на емайла и дентина).

• Флуороза в резултат на повишен прием на флуориди.

 

Подходящо ли е кабинетното избелване за вас?

Кабинетното избелване е противопоказано при пациенти със следните състояния:

• Повишена чувствителност на зъбите и венците. С цел избягване на реакциите на свръхчувствителност вашият стоматолог може да ви препоръча домашно избелване с карбамиден пероксид с ниска концентрация.

• Дълбоки и резистентни оцветявания. Някои оцветявания са резистентни на третиране с пероксид във висока концентрация. При тези случаи стоматологът може да препоръча интензивен режим на домашно избелване или естетично възстановяване на нарушената естетика с бондинг (фотополимер), порцеланови фасети или коронки.

• Зъби, които стават по-прозрачни с напредване на възрастта.

 

КАК ПРОТИЧА ИЗБЕЛВАНЕТО В КАБИНЕТА?

Преди избелването зъбите се почистват, отстранява се зъбнияг камък и зъбната плака от повърхността им. Извършва се прецизен преглед на зъбите за установяване на цепнатини и фрактури на емайла, зъбен кариес, възпаление на венците. Избелването може да предизвика възпаление на венеца и повишаване на чувствителността на зъбите при тези състояния. Тези проблеми трябва да бъдат коригирани преди избелването на зъбите.

Определя се цветът на зъбите и се регистрира чрез фотография. Тази фотография е отправна точка при оценката на резултата от избелването.

 

Избелване на зъбите

 

В устата на пациента се поставя усторазширител, който предпазва устните и бузите от контакт с избелващия препарат и открива зъбите, видими при усмивка. По линията на венеца се нанася специален гел – гингивална бариера, който предпазва венеца от контакт с избелващото вещество. Върху зъбите се нанася избелващият гел, който съдържа водороден пероксид с висока концентрация, за 15-20 минути. След 20 минути избелващият гел се отстранява, извършва се контрол на цвета и при необходимост се нанася нова порция избелващ гел за още 20 минути. Процедурата може да се повтори три пъти в рамките на едно посещение. В края на процедурата гелът се почиства, усторазширителят се отстранява, устата се изплаква. Определя се цветът на зъбите. Цветът на зъбите може да се избели с 2-3 до 8 степени. Цветът на зъбите търпи промени в следващите дни и се стабилизира след втората седмица.

Ако не е постигнат задоволителен цвят, стоматологът може да назначи повторение на процедурата в допълнително посещение или курс на домашно избелване.

При резистентни оцветявания се прилага техника на комбинирано домашно и настолно избелване – дълбоко избелване.

 

Избелване на зъбитеИзбелване на зъбитеИзбелване на зъбитеИзбелване на зъбите

 

 

Избелване на зъбите

ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗБЕЛВАНЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Професионалното избелване на зъбите в домашни условия се извършва със специално разработени за денталната практика избелващи вещества и приспособления. Домашното избелване се назначава и контролира от стоматолога, но се извършва от пациента в домашни условия.

 

Професионално избелване на зъбите в домашни условия

 

Предимства

Домашното избелване има добър дългосрочен резултат. Единственият начин за поддържане на резултата от избелването е с регулярна употреба на продукти за домашно избелване поне веднъж годишно.

Предимство на домашните системи е удобството – избелването може да се извърши през деня или през нощта, за по-кратък или по-продължителен период.

Контролът на стоматолога върху процеса на домашно избелване на зъбите може да предотврати много проблеми – увреждане на емайла на зъбите и на венците, прекормерно избелване и тебеширен цвят на зъбите, неравномерно избелване.

Продуктите за домашно избелване съдържат различен процент активно вещество. Колкото по-висока е концентрацията на избелващото вещество, толкова по-бърз е ефектът му. Избелващо вещество с ниска концентрация за нощно приложение може да постигне ефекта на избелващо вещество с по-висока концентрация за дневно избелване за един час.

Домашното избелване трябва да бъде предшествано от професионално почистване на зъбите. При почистването на зъбите се отстранява повърхностният слой плака, който затруднява действието на избелващото вещество. Препоръчва се измиване на зъбите и почистване с конец на междузъбните пространства и непосредствено преди избелващата процедура.

 

СИСТЕМИ ЗА ДОМАШНО ИЗБЕЛВАНЕ

Дневна система за избелване
Използва избелващо вещество карбамиден пероксид 22% за нанасяне веднъж или два пъти дневно в продължение на 7-9 дни.

Нощна система за избелване
Използва карбамиден пероксид 16% или 10% за чувствителни зъби. Лечението е с продължителност от 10 до 16 дни.

Настолно + домашно избелване
Най-ефективната система за избелване, с бърз и много траен ефект.

 

Комплектът за домашно избелване съдържа:

• Индивидуално изработена шина за зъбите, в която се нанася избелващото вещество. Тя се изработва от пластичен материал и лесно се поставя върху зъбите. Тя осигурява контакт на избелващото вещество със зъбните повърхности, като предпазва венците, а така също не позволява на слюнката да отмие избелващото вещество.

• Избелващо вещество, обикновено в спринцовки.

• Десенситайзер – вещество, понижаващо зъбната чувствителност, което се нанася преди или след избелването по препоръка на стоматолога.

Обикновено комплектът съдържа избелващо вещество, достатъчно за 2 седмици.

 

Домашно избелване на зъбите

 

Помощни избелващи средства за домашна употреба без прескрипция

Писалки
Писалките с четковидни апликатори на избелващото вещество се използват за поддържащо избелване. Те си използват директно след почистване на зъбите като бързи коректори на петната, получени в резултат на храната и напитките (напр. червено вино).

Избелващи пасти
Всички зъбни пасти имат избелващ ефект, тъй като отстраняват зъбната плака и хранителните остатъци. Но само някои от пастите съдържат химически избелващи вещества и абразиви във високи концентрации. Тъй като контактът на тези вещества със зъбите е кратък – около 1-2 минути, избелващият ефект е слаб. Но ежедневното използване на избелващите пасти има поддържащ избелващ ефект.

Зъбни пасти с пероксиди
Тъй като зъбните пасти влизат в контакт с лигавицата на устата и могат да бъдат погълнати, те съдържат избелващи вещества в много ниски концентрации.

 Зъбни пасти с абразиви
Повечето зъбни пасти съдържат фини абразиви – силикати, алуминиев оксид, калциев карбонат, сода бикарбонат. Избелващите пасти съдържат по-висок процент абразиви. Не трябва да се използват от пациенти, които имат порцеланови фасети или коронки.

Избелващи конци
Конците влизат в кратък контакт със зъбите и нямат силен избелващ ефект, но ежедневната им употреба осигурява избелване в междузъбните пространства, които са труднодостъпни за избелване. Избелващите конци се различават от стандартните конци по съдържанието на меки абразиви, обикновено силикати.

ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБЕЛВАНЕТО

След избелване на зъбите се препоръчва избягване на оцветяващи храни и напитки в продължение на една-две седмици (кафе, черен чай, червено вино, червено цвекло, черни боровинки и др.). Препоръчва се и избягване на пушенето поне 2 часа след процедурата.

Няколко дни след избелването се препоръчва да не се използва и червило за устни.

През първите дни след процедурата да се избягва прием на много топли и много студени храни и напитки.

При поява на чувствителност на зъбите незабавно се свържете с вашия стоматолог.

За поддържане на резултата от избелването на зъбите вашият стоматолог може да препоръча и допълнително  домашно избелване. Вашият стоматолог може да ви препоръча и средства за поддържащо избелване.

Домашно избелване на зъбите

 

Задължително условие е добрата лична хигиена на устната кухина и посещението на стоматологичния кабинет за професионално почистване на зъбите поне веднъж на 6 месеца.

д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт