Избелване на зъбите

Белите зъби са признак на младост и здраве. Зъбите на младите хора са бели и искрящи. С напредването на възрастта зъбните тъкани се променят и това води до потъмняване на зъбите. Към това могат да се прибавят и ефектите на оцветителите, които хората използват в ежедневния си живот – кафе, вино, цигари.

Днес съществуват много методи за избелване на зъбите. Избелването на зъбите представлява изсветляване на цвета на зъбите с помощта на специални избелващи вещества за дентална употреба.

През първите години след пробива си зъбите са бели и блестящи. Това се дължи на повърхностния им слой – емайла, който е изграден от микроскопични кристали, има висока твърдост и предпазва зъба от увреждане. С течение на времето емайлът става по-прозрачен, поради което зъбният дентин (основната тъкан на зъба, разположена под емайла) става все по-видим със своя жълтеникав цвят. Освен това с времето настъпват микроскопични увреждания на емайла – пукнатини, фрактури. В тези места се отлагат хранителни остатъци и бактериални продукти, което се вижда като потъмняване на зъбите.

Всички професионални системи за избелване на зъбите съдържат пероксиди. Колкото е по-висока концентрацията на водородния пероксид, толкова по-мощно и бързо е действието на избелващия препарат.

Системите за професионално избелване на зъбите в кабинета използват водороден пероксид във висока концентрация – 40%, с мощно и бързо действие.

Професионалните системи за домашно избелване използват карбамиден пероксид, който се разгражда по-бавно (по-бавен ефект) и освобождава водороден пероксид в три пъти по-ниска концентрация. Това означава, че ако използвате гел за домашно избелване, който съдържа 30% карбамиден пероксид, той съдържа 10% от активното вещество – водороден пероксид. При домашното избелване е необходим по-продължителен контакт на гела със зъбите, обикновено няколко часа на ден. Съществуват системи за избелване през деня (с по-високи концентрации, около 20%) и за избелване през нощта (с по-ниски концентрации и по-продължително действие, около 16%, 12% за чувствителни зъби).

Opalescence Go, 10% (10% водороден пероксид)  – до 60 минути дневно
Opalescence Go, 15% (15% водороден пероксид)  – 15–20 минути дневно
Opalescence PF, 10% (10% карбамиден пероксид)  – 8–10 часа (нощем)
Opalescence PF, 15% (15% карбамиден пероксид)  – 4–6 часа
Opalescence PF, 20% (20% карбамиден пероксид)  – 2–4 часа
Opalescence PF, 35% (35% карбамиден пероксид)  – 30 минути
Opalescence Boost, 40% (40% водороден пероксид)  – 3 х 20 минути в кабинета

Избелване на зъбите

 

 

Избелващите вещества отделят кислород, който си взаимодейства със зъбните тъкани и оцветяванията и ги избелва.

 

 

 

 

Колко светли ще станат зъбите ми?

Резултатът от избелването е индивидуален. Обикновено една процедура води до изсветляване на зъбите с 1-2 тона. За сравнение – зъбите потъмняват естествено с един тон за около десетина години. Тоест, избелването на зъбите може да върне цвета на вашите зъби, който сте имали преди десет години. Избелването има по-добър ефект при зъби с жълтеникави и жълтокафеникави нюанси – то отстранявата жълтите цветове, отколкото при зъби със сиви и синкави нюанси. Избелването не е много ефективно при оцветявания с екзогенни вещества – тетрациклинови оцветявания, розови оцветявания след канално лечение. Консултирайте се с вашия стоматолог преди да пристъпите към избелване на зъбите.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт