Пластмасови коронки

 

От пластмаса се изработват оснвно временни фасети, коронки и мостове. Те защитават изпилените зъби, докато зъботехникът изработи постоянните коронки.

 

Mock up

Пластмаси се използват и за mock up – прототип на бъдещата усмивка преди изпиляване на зъбите на пациента. От зъбите на пациента се взимат първични отпечатъци, от които зъботехникът отлива гипсови модели. Върху гипсовите модели зъботехникът моделира бъдещата усмивка с помощта на восък. С помоща на специални бързополимеризиращи пластмаси пациентът може да види ориентировъчно как ще изглежда бъдещата му усмивка и да отбележи своите корекции. След одобрението на пациента от зъбите отново се вземат отпечатъци и зъботехникът отлива гипсови модели, които го ръководят в изработването на постоянните конструкции.

 

Клиничен случай:
Порцеланови фасети – стъпка по стъпка

Порцеланови фасети - изходно състояниеПорцеланови фасети - mock-upПорцеланови фасети - краен резултат

 

Пластмасовите коронки са естетични, но не са издръжливи. В устата пластмасите абсорбират слюнка заедно с разтворените в нея вещества и с течение на времето променят цвета си, структурата си, придобиват неприятен мирис, стават чупливи.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за пластмасовите корони можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт