Пластмасови коронки

ПЛАСТМАСОВИ КОРОНКИ

Предимства на пластмасовите коронки

  • Висока естетичност
  • Ниска цена
  • Лесна технология
  • Възможност за корекции в устата

Недостатъци на пластмасовите коронки

  • Много ниска издръжливост

Кога да изберем пластмасова коронка?

Пластмасовите коронки имат много ниска механична издръжливост и се използват само като временни коронки.

ВИДОВЕ ПЛАСТМАСОВИ КОРОНКИ

В денталната практика пластмасови коронки се изработват основно в следните случаи:

Временни коронки

Временните коронки (а също така и временните фасети и временните мостове) се изработват от пластмаса или фотополимер в зъботехническата лаборатория или в кабинета.

Временните коронки защитават изпилените зъби, възстановяват естетиката, възстановяват дъвкателната функция и предотвратяват разместването на изпилените зъби докато зъботехникът изработи постоянните коронки.

Mock-up

Пластмаси и полимери се използват и за mock-up – изработване на прототип на бъдещата усмивка в устата на пациента преди изпиляване на зъбите му.

От зъбите на пациента се взимат отпечатъци, от които зъботехникът отлива гипсови модели. Върху гипсовите модели зъботехникът моделира бъдещата усмивка с восък. С помоща на специални пластмаси и полимери пациентът може да види приблизително как ще изглеждат бъдещите му коронки (фасети) и да отбележи своите корекции. След одобрението на пациента отново се вземат отпечатъци и зъботехникът отлива гипсови модели, които го ръководят в изработването на постоянните коронки (фасети).

Порцеланови фасети – диагностичен моделажПорцеланови фасети – временни фасети, mockup

Композитни коронки

Пластмасовите коронки са естетични, но не са издръжливи. Пластмасовите коронки с дебелина на стената 1–1.5 mm не са устойчини на дъвкателното налягане.

Пластмасите са естетични, но променят естетичните си качества при продължителен престой в устата. Те абсорбират слюнка заедно с разтворените в нея вещества и с течение на времето променят цвета си, структурата си, придобиват неприятен мирис, стават чупливи.

Пластмасовите коронки не са подходящи за дългосрочни възстановявания.

ЦЕНА НА ПЛАСТМАСОВИТЕ КОРОНКИ

Запознайте се с актуалните цени на пластмасовите коронки (временни коронки и mock-up) на Естедентал.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за пластмасовите корони можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт