Възпалението на тъканите, поддържащи зъбите – кост и венец, се нарича пародонтит (популярно като пародонтоза). То е свързано със загуба на кост, оголване и разклащане на зъбите. Хирургичното отстраняване на увредените тъкани, регулярната устна хигиена, редовните контролни прегледи и грижата за отслабения пародонт са от ключово значение за забаването/спирането на прогресията на пародонталните заболявания.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
ЛЕЧЕНИЕ НА НАПРЕДНАЛ ПАРОДОНТИТ

Млада пациентка с напреднал пародонтит. Масивно натрупване на зъбен камък, генерализирано възпаление на венците и стопяване на костта с разклащане на долните и горните фронтални зъби. Горният резец вдясно се държи само на меки тъкани. След почистване на зъбите от зъбния камък и плака горният резец е изваден, обработен и шиниран към останалите горни зъби с помощта на Ribbond (адхезивен мост). Долните зъби са шинирани с Ribbond. Извършен е микробиологичен тест за причинители на пародонтит и е установено наличие на най-агресивните микроорганизми във високи концентрации. Проведен е антибиотичен курс.

Устната хигиена, редовните контролни прегледи и грижата за отслабения пародонт са от ключово значение за забавянето/спирането на прогресията на пародонталните заболявания.

Лечение на пародонтит

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
ФОТОПОЛИМЕРНИ ФАСЕТИ ПРИ НАПРЕДНАЛ ПАРОДОНТИТ

Пациентка с пародонтални изменения на горните резци. Пациентката желае естетично възстановяване и изсветляване на зъбите. Изработени са фотополимерни фасети на горните и долните резци и кучешки зъби. Горните зъби са шинирани с цел предотвратяване на по-нататъшна промяна на позицията им. Използвана е послойна техника за възстановяване на зъбите (layering) и фибровлакно Ribbond. Възстановяване на зъбите в едно посещение.

Фотополимерни фасети - краен резултат
Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на пародонтита можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт